Мікробіолог розповів, чому не варто судити про якість продуктів тільки за їхнім запахом

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
Мікробіолог розповів, чому не варто судити про якість продуктів тільки за їхнім запахом

Як зазначає директор Мережі досліджень харчової безпеки Інституту Квадрам, мікробіолог Меттью Гілмор, перевіряти якість продуктів у холодильнику, орієнтуючись лише на їхній запах, небезпечно: цей тест не захистить від отруєння.

За словами експерта, мікроби, коли ростуть і розмножуються, створюють не тільки запахи, а й газоподібні суміші, які згодом проявляються у формі метеоризму, поганого самопочуття.

Однак мікроби, які найчастіше пов’язані з хворобами харчового походження, як-от лістерії на копченій рибі та сальмонели на помідорах, виявити за допомогою тесту на запах практично неможливо.

До того ж, якщо сальмонелу було занесено з брудною водою під час вирощування або виробництва, то вона перебуває всередині плоду, а не зовні.

Однак мікробіолог наголошує, що використовувати тест на запах все ж варто. Це вбереже від споживання зіпсованих продуктів, таких як молоко чи м’ясо. Однак якщо у вас є сумніви в якості продуктів, але при цьому вони не мають яскраво вираженого запаху, краще не ризикувати.

Джерело: The Conversation