Як зазначає директор Мережі досліджень харчової безпеки Інституту Квадрам, мікробіолог Меттью Гілмор, перевіряти якість продуктів у холодильнику, орієнтуючись лише на їхній запах, небезпечно: цей тест не захистить від отруєння.
За словами експерта, мікроби, коли ростуть і розмножуються, створюють не тільки запахи, а й газоподібні суміші, які згодом проявляються у формі метеоризму, поганого самопочуття.
Однак мікроби, які найчастіше пов’язані з хворобами харчового походження, як-от лістерії на копченій рибі та сальмонели на помідорах, виявити за допомогою тесту на запах практично неможливо.
До того ж, якщо сальмонелу було занесено з брудною водою під час вирощування або виробництва, то вона перебуває всередині плоду, а не зовні.
Однак мікробіолог наголошує, що використовувати тест на запах все ж варто. Це вбереже від споживання зіпсованих продуктів, таких як молоко чи м’ясо. Однак якщо у вас є сумніви в якості продуктів, але при цьому вони не мають яскраво вираженого запаху, краще не ризикувати.
Джерело: The Conversation