З жиру не бісяться, якщо його правильно вживати – експерт про нюанси здорового харчування

Валентина Андрейко журналістка Наталія Наумова кандидат біологічних наук, біохімік-аналітик, нутриціолог
здорове харчування

Саме слово жир викликає в адептів здорового харчування нестримні негативні емоції. Для багатьох з них наявність жиру у продуктах харчування є ключовим фактором і причиною вилучити їх з раціону.

Наш постійний експерт Наталя Наумова переконана, що таке ставлення до жирів несправедливе, більш того, шкідливе. Бо жири – вкрай необхідний компонент нашого раціону.

– Вони виконують низку вкрай важливих функцій: енергетичну, захисну, теплоізолювальну, – пояснює Наталя.

Нутриціолог підкреслює, що жири входять до складу мембран усіх клітин і внутрішньоклітинних компонентів. Вони:

  • впливають на засвоєння необхідних для життєдіяльності організму жиророзчинних елементів;
  • забезпечують всмоктування із кишківника багатьох речовин;
  • впливають на ріст і розвиток організму;
  • є попередниками ключових гормонів репродуктивної системи.

А ще виконують багато інших функцій, без яких неможлива життєдіяльність організму.

Проте у вживанні жирів дуже важливо дотримуватися балансу.  Рослинні і тваринні жири в помірній кількості обов’язково повинні регулярно надходити в організм.

20-30% енерговитрат людини мусять компенсуватися за рахунок енергії жирів їжі.

Водночас добова потреба в жирах дуже індивідуальна і багато в чому залежить від віку, статі, фізіологічного стану і роду діяльності людини.

Щодо балансу між рослинними і тваринними жирами, то Наталя Наумова вважає, що 30-40% раціону мусять складати рослинні жири, проте більшість – 60-70% – тваринні.

Має значення і співвідношення класів у рамках загальної кількості жирів – мононенасичених, поліненасичених і насичених жирних кислот. А от трансжирів варто уникати.

Продукти з позначкою дієтичні, у яких знижена калорійність за рахунок жирів, часто більш негативно відбиваються на здоров’ї, ніж звичайні.

Зменшуючи кількість жирів і цукру, виробники так званої дієтичної продукції для дотримання технології змушені додавати підвищену кількість консервантів, стабілізаторів, різних замінників цукру та інших потенційно небезпечних хімічних компонентів.

Що стосується знежирених молочних продуктів, маргаринів, йогуртів, які радять при здоровому харчуванні, то варто пам’ятати, що свій статус дієтичних вони отримують завдяки додаванню рослинного жиру.

– Сам по собі рослинний жир не є небезпечним, більш того, він навіть корисний, якщо у своєму природному стані, – пояснює Наталя.

Однак під час виробництва знежиреної і молочної продукції рослинний жир змінює свою структуру за рахунок ізомеризації і перетворюється у потенційно небезпечні трансжири.

Схожа ситуація з морозивом. Цей улюблений багатьма продукт часто містить хімічні підсолоджувачі і консерванти, шкідливість яких підтверджує велика кількість досліджень.