Харчова тривожна валізка: які продукти покласти в неї про запас

Оксана Михайлова журналістка Факти ICTV, ведуча рубрики «Огляд соцмереж» та кореспондентка сайту
про запас продукті

Woman in the kitchen with can of dry mint, food storage, pantry.

Відключення світла, загроза блекауту і постійна загроза нового наступу Росії. Усе це спонукає бути готовим до всього – дефіциту електрики, води і порушення звичного режиму життя.

Факти вже розповідали про те, що має бути у домашній аптечці та в тривожній валізці. Цього разу ми поспілкувалися з дієтологом та гастроентерологом Наталією Міхньовою, яка розповіла, що має бути в тривожній харчовій валізці (шафці, комірці).

Отже, запаси харчів періодично роблять усі українці. Що важливо пам’ятати? Насамперед про запас можна придбати консерви.

 – Важливо, щоб вони були не надто солоними і не надто солодкими, – підкреслила Наталія Міхньова.

Консервовані кукурудза чи горошок. Із рибних – тунець чи інша риба, більш дешева, більш доступна. Найкраще в олії або у власному соку, щоб було мінімум соусів. Дієтолог не радить оселедець, бо буде спрага після нього, а вода в нас у дефіциті. Тушонку м’ясну так само можна придбати. Теж найкраще у своєму соку. Щоб цукор і сіль там були обмежені.

Варто придбати і сир та ковбасу, але у вакуумному пакованні.

– Треба дивитися на термін зберігання і умови зберігання. Наприклад, сирокопчена ковбаса – не дієтична, але це їжа резерву, краще, щоб вона була, аніж її не було, – каже лікарка.

Краще мати не хліб, а хлібці. Вони краще зберігаються. Про запас має стояти і один-два кілограми борошна.

Покласти до вашої харчової валізки незламності можна і все інше, що не псується: горішки волоські чи арахіс, сухарики. І те, й інше має бути несолоне. Сухофрукти в пакеті. Чорний шоколад (він не псується).

– Можна взяти джем, але не дуже солодкий. Яблучний підійде. Печиво цільнозернове. Воно корисне, поживне і також не псується, – каже Міхньова.

Можна придбати молоко тривалого зберігання. Воно не псується два-три місяці, і навіть до пів року. Пластівці вівсяні чи гречані, – з них можна заварити кашку.  Можна тримати про запас і яблука та банани, періодично їх змінюючи.

Крім запасу води, треба завжди мати напоготові термос із окропом. Окріп періодично можна змінювати.

– Супи швидкого приготування не корисні, але це випадок особливий, умови екстремальні, тому можна запастися і ними, але вживати лише за потреби, – радить дієтологиня.

Діти дуже люблять солодощі. Але тут треба донести, що спочатку треба з’їсти щось корисне, а потім солодке. Треба розмовляти з дитиною, пояснювати, що їжа в обмеженій кількості. Діти подорослішали і розуміють багато що.

Головне – навіть у таких умовах намагатися дотримуватися балансу в харчуванні. Завжди працює тарілка здорового харчування, яка ділиться на кілька сегментів. У ній мають бути і м’ясо, риба, овочі-фрукти, цільнозернові продукти – хліб, хлібці, печиво.

Олія різних видів теж має бути у раціоні.

– Попри все треба харчуватися збалансовано. І при цьому щодня мати фізичне навантаження, – підкреслила Міхньова.

Пам’ятайте, що купувати зараз забаганки – зайве, бо всі ми обмежені в ресурсах. Але витрачайте кошти на своє здоров’я. Тоді ми будемо мати сили та здоров’я дочекатися перемоги.