Що лікує льон та кому не можна вживати насіння цієї рослини: пояснює експерт

Анна Голішевська редакторка стрічки
Льон

Льон широко використовують у різних цілях. Наприклад, з нього виготовляють тканину, роблять борошно з льону та олії. Колись із суміші борошна пшона, пшениці та льону випікали коржі. А зараз насіння цієї рослини застосовують для очищення й оздоровлення організму. Що лікує насіння льону та яка користь в ньому міститься – читайте в матеріалі.

Льон: користь рослини для організму

За словами терапевта Карини Уварової, основними біологічно активними складовими льняного насіння є А-лінолева кислота, фітоестрогени та клітковина. Льон багатий на Омега-3-жирні кислоти, а також на антиоксиданти. Крім цього, у деяких дослідженнях було показано, що насіння льону може сприяти зниженню рівня холестерину в крові, а також зниженню вмісту трансжирів.

Додавання у дієту льону може сприяти сповільненню розвитку атеросклерозу,  а також відновленню циркуляції крові при недостатності кровообігу.

Альфа-ліпоєва кислота потенційно сприяє профілактиці виникнення порушень серцевого ритму. Під час дослідження впливу вживання насіння на стан здоров’я людини було помічено, що цей продукт потенційно робить внесок у зниження систолічного та діастолічного кров’яного тиску в пацієнтів.

Також відповідно до ще одного дослідження вживання насіння льону може сприяти зниженню виникнення інфаркту міокарда та інсульту на 50%. Щодо метаболічних захворювань, додавання насіння льону в раціон сприяє зниженню цукру крові у пацієнтів із цукровим діабетом та переддіабетом.

Припускають також позитивний вплив льону на  недопущення онкологічних захворювань: він може потенційно чинити захисний вплив проти раку молочної залози, простати, легенів, кишківника, яєчників, ендометрію та шийки матки, а також гепатоцелюлярної карциноми.

Як впливає льон на травну систему

Щодо травної системи, вживання льону сприяє урізноманітненню мікрофлори кишківника, що своєю чергою покращує стан не тільки самої травної, а й багатьох інших систем організму.

Це може мати позитивний вплив на стан печінки при алкогольній хворобі, на чутливість організму до інсуліну, а також на зниження ризику розвитку онкологічних захворювань кишківника.

Також зараз у процесі детального вивчення можливість додаткового вживання льону для зменшення необхідності застосування проносних засобів у полегшенні симптомів закрепу.

Шкідливість льону для організму людини

Експерт зазначає, що речовини, які містяться у льоні (наприклад, лінатин та ціаногенні глікозиди) можуть бути потенційно токсичними для організму людини. Але попри це, науково підтверджених даних щодо токсичного впливу цих речовин на здоров’я людини наразі немає.