Шоколад змінює наш мозок, змушуючи його знову і знову прагнути до отримання задоволення

Валентина Андрейко журналістка
жінка, шоколад

Чому нам так важко встояти перед шоколадом або смачними та красивими шоколадними цукерками?

За словами дослідників Інституту досліджень метаболізму Єльського університету, споживання продуктів з високим вмістом жиру та цукру може фактично змінити наш мозок.

Регулярне вживання шоколаду

Йдеться про регулярне вживання шоколаду, яке, навіть у невеликих кількостях, привчає мозок до потягу до цього продукту в майбутньому.

– Наша схильність їсти їжу з високим вмістом жирів і цукру може бути вродженою або розвинутися внаслідок надмірної ваги. І мозок запам’ятовує це уподобання, – пояснює Шармілі Едвін Танараджа, провідний автор дослідження.

Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники давали одній групі добровольців щодня протягом восьми тижнів на додаток до їхнього звичного раціону ще й невеличкий шоколадний пудинг, що містив багато жиру та цукру.

Інша група теж отримувала пудинг, що містив таку саму кількість калорій, але був менш жирним і солодким. Мозкову активність добровольця вимірювали до і протягом восьми тижнів.

Реакція мозку тих, хто їв продукти з найвищим вмістом жиру і цукру, значно посилилася. Особливо активувалася дофамінергічна система мозку, що відповідає за мотивацію та винагороду.

До речі, за період дослідження піддослідні першої групи не додали у вазі більше, ніж піддослідні контрольної.  І показники крові, такі як рівень цукру або холестерину, також не відрізнялися.

Дослідники припускають, що перевага солодких продуктів збережеться в учасників експерименту і після закінчення дослідження.

– У мозку створюються нові зв’язки і не зникають. Якщо вам сподобалося те, що ви спробували, швидко це не забувається, – пояснює Марк Тіттгемейер, керівник дослідження.

Джерело: SciTechDaily