Смачні та небезпечні: чотири напої, які провокують утворення тромбів

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
напої

депозит

Британський дієтолог Рорі Батт у коментарі одному з популярних інтернет-видань Сполученого Королівства розповів про чотири популярні напої, які провокують утворення смертельно небезпечних тромбів.

– Тромби – це згустки крові, що сформувалися в гелеподібну речовину. Хоча вони необхідні для запобігання надмірній кровотечі під час порізу, нерозчинені природним шляхом можуть бути небезпечними, – пояснює фахівець.

Так, за словами Рорі Батта, солодкі напої можуть бути одним з винуватців утворення тромбів через їхній вплив на рівень холестерину. Йдеться про:

  • солодкі газовані напої;
  • неякісні фруктові соки (з додаванням цукру, без м’якоті);
  • солодкі лікери, настоянки;
  • енергетики.

За словами дієтолога, цукор не тільки підвищує рівень ліпопротеїдів низької щільності (шкідливого холестерину), а й може підвищити ризик атеросклерозу, який призводить до утворення тромбів.

Відомо, що так званий поганий холестерин звужує артерії, що може призвести до інфарктів та інсультів. Тепер, згідно з новими дослідженнями, також підозрюють, що він призводить до венозної тромбоемболії, інформує дієтолог.

Джерело: Express