У МОЗ розповіли, що робити із запасом продуктів після затоплення

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
затоплення

депозит

Експерти Міністерства охорони здоров’я України розповіли, що слід робити із запасом продуктів, які зазнали затоплення.

– Насамперед слід пам’ятати, що такі продукти потребують обережного використання. Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу – не вживайте її, – наполягають фахівці.

Яких продуктів потрібно позбутися:

  • з незвичним запахом, кольором або текстурою;
  • у звичайній, не захищеній від води упаковці;
  • у картонній упаковці;
  • з негерметичною кришкою;
  • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності упаковки);
  • консервовані, якщо у них роздуті кришки, деформовані або з ознаками іржі.

Якщо зі щільно закритих продуктів під час відкривання виливається рідина або йде піна, а інгредієнти втратили колір – їх теж не можна їсти.

Очистьте промийте чистою водою, а ще краще – продезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.

Щоб очистити та дезінфікувати посуд або прилади, необхідно:

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом;
  • промити чистою водою. Безпечною може бути бути бутильована або привізна питна вода чи очищена спеціальними засобами;
  • облити предмет окропом і дати висохнути або витерти насухо.

Щоб очистити заводську консервацію або продукти в пластиковій упаковці:

  • видаліть етикетки, не забудьте записати термін придатності;
  • очистьте поверхню від бруду та мулу;
  • помийте упаковки гарячою мильною водою;
  • ополосніть її чистою безпечною водою;
  • промийте окропом;
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування іншим доступним способом;
  • ці консерви потрібно вжити якомога швидше.

Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок фахівця, що це безпечно.