Якщо відключили електрику: як врятувати продукти харчування в холодильнику

Лариса Божко журналістка розділу Здоров'я
Якщо відключили електрику: як врятувати продукти харчування в холодильнику

Через планові та аварійні відключення електроенергії у багатьох українців зіпсувалися продукти, що були заморожені на зиму, або ж їх прийшлося терміново переробляти, щоб не пропали. Попереду у нас важка зима з такими ж відключеннями.

Щоб не втрачати харчі, а також, щоб не отруїтися через те, що розморозився холодильник, потрібно дотримуватися деяких правил.

Про них розказав лікар-гігієніст, доцент кафедри громадського здоров’я Національного університету охорони здоров’я України П.Л. Шупика Ярослав Першегуба.

Охолоджені або заморожені продукти можуть бути небезпечними для вживання у ситуації коли не працює холодильник через відключення світла.

Щоби бути впевненим у якості їжі, потрібно перед відключенням світла:

  • обовʼязково поставити термометри в холодильник та морозильну камеру;
  • температура в холодильнику повинна бути + (плюс) 4°С або нижчою;
  • температура в морозильній камері повинна мати температуру – (мінус) 15°С або нижче;
  • також потрібно заморозити пляшки з водою, щоб зберігати їжу в холодильнику, коли вимкнене світло.

Після відключення світла:

  • тримайте дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими. Їжа залишатиметься безпечною до 4 години в холодильнику та до 48 годин у морозильній камері.

Джерело: Ярослав Першегуб