Фахівці Міністерства охорони здоров’я України назвали десять продуктів, якими можна заїдати стрес без шкоди для здоров’я.
– У випадках, якщо впоратися зі стресом вдається тільки за допомогою їжі, радимо звернутися до фахівця з психічного здоров’я, – радять у МОЗ.
Якщо ж такої можливості немає, експерти запропонували добірку з десяти корисних продуктів, які здатні позитивно впливати на нашу нервову систему.
Субпродукти. Це печінка, серце, нирки та інші органи тварин, які є багатим джерелом вітамінів групи В, які необхідні для контролю стресу.
Шматочок яловичої печінки (85 г) забезпечує понад 50% добової норми вітаміну B6 і фолієвої кислоти, більше за 200% рибофлавіну і більше 2000% вітаміну B12.
Яйця багаті вітамінами, мінералами, амінокислотами та антиоксидантами, необхідними для здорової реакції на стрес. Особливо цінний в їхньому складі – холін (вітамін В4). Він відповідає за загальний стан мозку і, як показують дослідження, захищає від стресу.
Жирна риба (лосось, скумбрія, сардини, форель і оселедець) багата ненасиченою жирною кислотою омега-3, яка впливає на когнітивні функції і сприяє психічному здоров’ю.
Рекомендується вживати 2-3 порції жирної риби на тиждень, але не більше, адже дисбаланс омега-3-6-9 може збільшити ризик розвитку розладів настрою і підвищення тривожності.
Петрушка багата каротиноїдами, флавоноїдами і фітонцидами. Це – антиоксиданти, сполуки, які нейтралізують вільні радикали (нестабільні молекули) і захищають наші клітини від окисного стресу.
Вчені пов’язують його з багатьма захворюваннями, зокрема з психічними розладами — депресією і тривогою.
Часник містить багато сполук сірки, які сприяють підвищенню рівня глутатіону. Цей антиоксидант стоїть у першій лінії захисту організму від стресу. Дослідження доводять, що він зменшує симптоми тривоги і депресії.
Тахіні – це кунжутна паста, яка є чудовим джерелом амінокислоти L-триптофану. Вона бере участь в синтезі нейромедіатора серотоніну, який покращують настрій.
Насіння соняшнику ефективно вбиває бажання щось погризти, воно є ще й хорошим джерелом вітаміну Е, магнію, марганцю, селену, цинку, вітамінів групи В і міді.
Броколі. Дієта, багата хрестоцвітними овочами (наприклад, броколі або цвітна капуста), може знизити ризик розвитку деяких видів раку, серцевих захворювань та психічних розладів, особливо депресії.
Ромашка. Ще з давніх часів ромашку використовували як головний природний антистрес. І наші предки мали рацію: сучасні дослідження засвідчують, що ромашковий чай і екстракт ромашки сприяють спокійному сну і зменшують симптоми тривоги і депресії.
Чорниця містить багато флавоноїдних антиоксидантів, які мають потужну протизапальну та нейропротекторну дію. Вони можуть допомогти зменшити запалення, пов’язане зі стресом, і захистити від пошкодження клітин нервової системи.