Команда вчених Університету Торонто під час дослідження з’ясувала, що щоденне вживання помірної кількості фруктового соку може допомогти знизити кров’яний тиск, а разом із ним ризик серцевого нападу та інсульту.
Канадські вчені проаналізували дані 93 попередніх досліджень, у яких розглядалися 12 різних солодких продуктів, щоб зрозуміти, як вибір дієти впливає на кров’яний тиск.
Дослідники виявили, що невеликої склянки фруктового соку достатньо, щоб ефект було видно в довгостроковій перспективі.
Вони підрахували, що захисний ефект чистого соку на кров’яний тиск, імовірно, обумовлений поживними речовинами і біосполуками, які містяться у фруктах.
Але, згідно з дослідженням, вживання цільних фруктів, які також містять клітковину, приносить ще більшу користь.
– Наше дослідження показує користь для артеріального тиску від помірного споживання 100-відсоткового фруктового соку, що містить лише натуральні цукри, – зазначив провідний автор, професор Джон Сівенпайпер.
За словами вченого, наявні дані переконливо свідчать про те, що фрукти та 100-відсотковий фруктовий сік у низьких дозах призводять до значного зниження артеріального тиску.