Знижує тиск, а також ризики інфаркту та інсульту: вчені назвали цей популярний напій

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
сок

пексель

Команда вчених Університету Торонто під час дослідження з’ясувала, що щоденне вживання помірної кількості фруктового соку може допомогти знизити кров’яний тиск, а разом із ним ризик серцевого нападу та інсульту.

Канадські вчені проаналізували дані 93 попередніх досліджень, у яких розглядалися 12 різних солодких продуктів, щоб зрозуміти, як вибір дієти впливає на кров’яний тиск.

Дослідники виявили, що невеликої склянки фруктового соку достатньо, щоб ефект було видно в довгостроковій перспективі.

Вони підрахували, що захисний ефект чистого соку на кров’яний тиск, імовірно, обумовлений поживними речовинами і біосполуками, які містяться у фруктах.

Але, згідно з дослідженням, вживання цільних фруктів, які також містять клітковину, приносить ще більшу користь.

– Наше дослідження показує користь для артеріального тиску від помірного споживання 100-відсоткового фруктового соку, що містить лише натуральні цукри, – зазначив провідний автор, професор Джон Сівенпайпер.

За словами вченого, наявні дані переконливо свідчать про те, що фрукти та 100-відсотковий фруктовий сік у низьких дозах призводять до значного зниження артеріального тиску.