Рецепт чіабати – італійського хліба з пшеничного борошна та дріжджів, відрізняється від інших видів тим, що має в готовому виробі нерівномірну пористість та неймовірну хрустку скоринку.
Саме чіабата частіше за інші види хліба використовується для приготування сендвічів у багатьох мережах швидкого харчування. А в домашіх умовах чіабата чудово пасує до будь-яких бутербродів.
Тож якщо ви ще не пробували чіабату, варто спробувати! Цей хліб точно заслуговує вашої уваги своїм унікальним смаком і текстурою.
Домашня чіабата: рецепт
Рецептів чіабати безліч. В класичному рецепті приготування цукор в цей вид хліба не додають. Нові види чіабати все частіше з’являються на ринку. Хліб, який випікають із цільнозернового пшеничного борошна, отримав назву цільна чіабата. У Римі часто готують чіабату з додаванням майорану. Якщо в тісто замість води додати молоко, вийде чіабата на молоці.
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно пшеничне – 440 г
- вода – 330 мл
- сіль – 1 ч. л.
- сухі дріжджі – 1 ч. л.
- олія (обов’язково оливкова) – 3 ст. л.
Додатково:
- борошно (бажана цільнозернове) для посипання – 3 ст. л.
- манна крупа – 1 ч. л.
Чіабата – рецепт покроково:
- Дріжджі розчинюємо у теплій воді і залишаємо у теплі на 10 хвилин.
- Потім додаємо сіль та оливкову олію, перемішуємо. Просіюємо борошно і замішуємо тісто. Довго вимішувати тісто для чіабати не треба.
- Іншу миску змащуємо оливковою олією і викладаємо тісто. Накриваємо його рушником і залишаємо у теплому місці на 20 хвилин.
- Тісто викладаємо на стіл посипаний 1 ст. л. борошна і, акуратно розтягуючи його руками, складаємо конвертом. Знову залишаємо його “відпочити” на 20 хвилин. Це потрібно зробити ще 3 рази.
- Потім залишаємо тісто у теплі приблизно на 1,5-2 години.
- Перекладаємо тісто на стіл, посипаний борошном з манною крупою (1 ст. л. борошна + 1 ч. л. манної крупи). Розділяємо його на 2 частини і розтягуємо руками, формуючи довгасті заготовки.
- Деко застеляємо пергаментним папером і перевертаємо на нього отримані хлібці. Залишаємо їх, накривши не щільно плівкою для харчових продуктів на 30 хвилин.
- Духовку розігріваємо до 200 °С і збризкуємо водою, за допомогою розпилювача, 5-6 разів.
- Чіабату за цим рецептом випікаємо спочатку за 200 °С 8 хвилин. Температуру зменшуємо до 180 °С і випікаємо ще близько 15-20 хвилин. Продовжуємо випікати останні 3-4 хвилини на конвекції або тримаючи духовку прочиненою з дерев’яною ложкою, вставленою в отвір, щоб створити вентиляційний отвір і випустити надлишок пари.
Готову чіабату дістаємо з духовки і залишаємо на 20-30 хвилин, щоб охолола. Смачного!
До речі, цей тип хліба можна заморожувати. А потім розморозити його в холодильнику та поставити на кілька хвилин у духовку або мікрохвильовку, щоб розігріти.
Хліб чіабата можна придбати в будь-якому супермаркеті, але домашній – завжди смачніший. Приготуймо його в домашніх умовах!
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.