Сьогодні розкажемо, що таке цимес. Яка ця страва на смак, традиції та рецепт приготування.
Цимес – це традиційна десертна страва єврейської кухні. Це солодке овочеве рагу готують із різних інгредієнтів залежно від регіону та ситуації. Назва походить з їдишу і вживається не лише в кулінарії, а й у переносному значенні – як щось “найкраще” або “сама суть чогось”.
Попри прості інгредієнти, страва вважається делікатесом і має свої варіації в різних місцевостях. Наприклад, розрізняють морквяний, квасолевий, нутовий, сливовий та інші види цього десерту.
Основа класичного цимесу – морква, але популярними також є варіанти з іншими овочами та фруктами.
Класичний цимес: рецепт
Незалежно від варіацій, цимес завжди залишається символом святкових традицій та солодкого майбутнього.
Інгредієнти:
- морква – 500 г
- чорнослив – 100 г
- родзинки – 100 г
- мед – 2 ст. л.
- вершкове масло – 40 г
- олія – 30 мл
- кориця – 1 ч. л.
- сіль – дрібка
- вода – 180-200 мл
Як приготувати цимес покроково:
- Нарізаємо моркву кружальцями чи брусочками та смажимо на суміші олії та масла до м’якості.
- Додаємо промитий та нарізаний чорнослив та родзинки. Готуємо близько 7 хвилин.
- Потім додаємо у цимес мед, дрібку солі та корицю. Перемішуємо.
- Вливаємо воду, накриваємо кришкою і тушкуємо на середньому вогні 20 хвилин.
- Наприкінці приготування, за необхідності, додаємо ще трохи спецій до смаку.
Ця проста, але багатогранна страва підкорить вас своїм смаком і універсальністю приготування. Смачного!
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.