Літо асоціюється не тільки зі свіжими овочами, а й із малосольними огірками, які добре смакують до молодої картопельки з кропом. Як приготувати хрусткі малосольні огірки, розповідає шеф Євген Клопотенко.
По-перше, потрібно вибрати правильні огірки: домашні, але не корнішони, а середніх розмірів, щойно вибрані з грядки. Перед тим, як їх робити малосольними, найкраще замочити в холодній воді на годину, якщо тільки з грядки – на 20-30 хвилин. Так вони стануть пружними.
По-друге, вода. Вона дуже впливає на смак. Найкраще взяти джерельну, криничну або ж бутильовану. Щоб прискорити процес приготування, беріть газовану воду.
Малосольні огірки: рецепт за 3 години
Краще використовувати кам’яну кухонну сіль, часник, листя вишні, смородини, корінь і листя хрону, суцвіття кропу, а також перець чилі. Та можна й експериментувати, додаючи, наприклад, лавровий лист, перець горошком, скибочку зеленого кислого яблука, а також чорну або червону смородину.
Інгредієнти на дві літрові банки:
- 1-1,5 кг огірків
- 2 ст. л. солі
- 1 пучок спецій (листя вишні, смородини, корінь і листя хрону, суцвіття кропу)
- 10 г перцю чилі
- 500-800 мл води (столової газованої)
- 1 голівка часнику
Приготування малосольних огірків:
- Огірки помийте, викладіть в миску та залийте водою. Залиште на 20-30 хвилин.
- Листя хрону, вишні та смородини помийте та крупно поріжте. Цей пряний букет додасть огіркам неповторний смак, тому, що більше буде листя, то краще.
- Перець чилі поріжте тонкими кільцями. Якщо хочете ще гостріше, візьміть більше перцю.
- На дно банки викладіть порізане листя, суцвіття кропу, корінь хрону, зубчики часнику та шматочки гострого перцю. Зверху дуже щільно викладіть огірки. Зверху насипте сіль.
- Залийте огірки газованою водою. Потрібно використовувати звичайну столову воду з нейтральним смаком. Вода повинна бути кімнатної температури. Після того, як ви залили огірки, залиште їх на 2 години за кімнатної температурі, після чого поставте в холодильник.
- Ще через 3-4 години можете діставати й куштувати. Якщо ви любите солоніші огірки, трохи збільште час засолювання.
Джерело: Євген Клопотенко