Малина – корисна літня ягода, в якій містяться вітаміни A, B, C. Ягоду радять їсти тим, чия робота пов’язана з постійною нервовою напругою, а також при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Крім того, малина містить велику кількість вітаміну С та не втрачає своїх властивостей навіть після термічної обробки, тому вона незамінна при простудних захворюваннях.
Як заготувати малину на зиму – читайте в нашому матеріалі.
Малинове варення на зиму
Вам знадобиться:
- Малина – 1 кг
- Цукор – 800 г
- Желатин – 2 ст. л.
- Вода – 70 мл
Як зробити:
- Пересипте свіжу малину в каструлю, накрийте кришкою та трохи потрусіть. Залиште ягоди на 4-5 год, щоб вони пустили сік, а потім переставте каструлю на маленький вогонь.
- Постійно помішуючи, доведіть малину до кипіння, зніміть з вогню та почекайте, поки маса повністю охолоне.
- Тепер знову поставте каструлю на вогонь, проваріть малину та приберіть з плити. Повторіть таку процедуру тричі.
- Паралельно розчиніть желатин у теплій воді та після третього кипʼятіння малини влийте його в суміш, постійно помішуючи.
- Залиште масу до охолодження. Після цього варення стане густе. Перелийте його в банки, закатайте кришками та зберігайте у зручному місці до зими.
Малина, перетерта з цукром
Інгредієнти:
- на 1 кг ягід вам знадобиться кілограм цукру
Як зробити:
- Такий варіант заготівлі вважається найпростішим та найпопулярнішим. Малину, перетерту з цукром, зручно додавати в чай та молоко чи використовувати як доповнення до сирників і домашнього сиру.
- Для приготування необхідно перебрати ягоди та прибрати м’яті й гнилі. Потім потрібно обережно пересипати ягоду в солону воду. Це допоможе очистити малину від личинок та червʼяків.
- Після цього ягоди потрібно ще раз сполоснути під проточною водою та висушити на паперовому рушнику. Далі необхідно засипати малину цукром та перетерти масу дерев’яною лопаткою.
- Перекладіть ягоду з цукром у скляний посуд, залиште на годину. Після цього перекладіть масу в простерилізовані банки та закрийте капроновими кришками. Малина з цукром готова!
Малиновий джем
Великий плюс джему у тому, що він не зацукровується та може простояти дуже довго. Тому це ідеальний рецепт малини на зиму.
Фото: Pixabay
Для приготування вам знадобиться:
- малина – 1,2 кг
- вода – 100 мл
- лимонна кислота – на кінчику ножа
- цукор – 800 г
Як зробити:
- Спершу потрібно подрібнити малину за допомогою блендера чи міксера. Далі пересипте ягоди в каструлю, додайте воду і поставте на повільний вогонь.
- Доведіть суміш до кипіння, але не забувайте знімати пінку. Варіть малину десь 3-5 хв, вимкніть вогонь та пропустіть масу через сито.
- Перекладіть суміш в іншу каструлю, додайте цукор і ретельно перемішайте. Знову поставте ємність на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть 15-30 хв.
- Тепер потрібно розчинити лимонну кислоту у воді (в окремій посудині) та поступово вливати у джем. Доведіть суміш до кипіння та зніміть з вогню.
- Коли джем охолоне та загусне – усе готово! Переливайте малиновий джем у банки та зберігайте в холодильнику чи на балконі.
Заморожена малина з цукром
Це найпростіший рецепт. Усе, що вам знадобиться – малина та цукор.
Інгредієнти:
- на 1 кг ягід потрібно взяти 250 г цукру
Як зробити:
- Ягоди малини потрібно перебрати, очистити та помити.
- Потім перекласти малину на паперовий рушник та обсушити.
- Додати до ягід цукор та обережно перемішати масу.
- Отриману суміш потрібно розкласти по пакетиках та відправити в морозильну камеру.
Взимку таку малину можна додавати у різні напої та страви.