Мед із бузини – як приготувати

Міла Грубнік редакторка розділу Здоров’я Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Мед з бузини

Про користь ягід бузини відомо давно. Плоди містять велику кількість вітамінів A, B, C. З ягід бузини готують варення, сиропи, вино.

Не менш корисні й квіти цього куща. Тому їх заварюють як чай, роблять лікувальні настоянки й варять так званий мед. Насправді це варення, яке за своєю консистенцією та кольором дуже схоже на мед.

Бузина здавна використовується в народній медицині для лікування різних захворювань. Наприклад, мед з її квіток часто застосовують під час застуди та грипу для зменшення симптомів та прискорення одужання. Також він використовується для лікування болю в горлі, кашлю та інших респіраторних захворювань.

Готується мед із бузини просто, а виходить ароматним і дуже смачним.

Як його приготувати, розповів шеф та експерт реаліті На ножах на Новому каналі Алекс Якутов.

Як приготувати мед із бузини

Лимонну кислоту в рецепті можна замінити соком лимона. На рекомендовану кількість продуктів достатньо буде 3-4 ст. л. соку лимона.

Інгредієнти:

  • квітки бузини – дві щільно заповнені склянки
  • вода – 500 мл
  • цукор – 1 кг
  • лимонна кислота – 0,25 ч. л.

Мед із бузини: рецепт покроково

  1. Квітки промиваємо та відокремлюємо від гілочок.
  2. Складаємо в каструлю та заливаємо водою. Доводимо до кипіння і кип’ятимо 10-15 хвилин.
  3. Даємо настоятися щонайменше годину. Усі квітки викидаємо.
  4. У відвар додаємо цукор та лимонну кислоту. Вона потрібна, щоб мед не кристалізувався. Варимо на повільному вогні дві години, періодично помішуючи. Готовність визначайте за густотою. Хочете густіший мед – варіть довше.
  5. Мед із бузини переливаємо в чисті стерилізовані банки та накриваємо кришками. Зберігаємо в темному місці.

Як використовувати мед із бузини

Мед із бузини може надати глибину і складність різним пікантним стравам. Ось декілька способів його використання:

  • Глазур для м’яса. Використовуйте мед як глазур до смаженого чи запеченого м’яса. Змішайте мед із соєвим соусом, часником, влийте трохи соку лимона. Нанесіть глазур на м’ясо за 10-15 хвилин до завершення приготування, щоб утворилася карамелізована ароматна скоринка.
  • Заправка для салатів. Цей продукт може бути одним з інгредієнтів салатних заправок. Змішайте його з оливковою олією, бальзамічним оцтом і гірчицею. Використовуйте таку заправку для овочевих салатів.
  • Маринування овочів. Змішайте мед із бузини з олією, соком лимона чи лайма, часником та італійськими травами для маринаду. Замаринуйте овочі (кабачки, баклажани, солодкий перець та печериці) перед приготуванням на грилі.
Categories: Їжа Тіло