Пісний суп: найкращий рецепт та поради на Великий піст 2024

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Пісний суп

Однією зі страв, які асоціюються з Великим постом, є пісний суп.

Щороку Великий піст відкриває перед нами можливості для внутрішнього очищення, самопізнання та духовного росту.

У цей період особливо важливо дотримуватися правильного харчування, яке підтримує цілі посту та відповідає духовній практиці.

Рецепт пісного супу зовсім не складний, а сам він швидкий у приготування. І, що головне – у нього можна додавати будь-які овочі, гриби, крупи та спеції до ваших смакових уподобань.

Існує безліч варіацій рецептів пісного супу, проте основні інгредієнти та способи приготування залишаються схожими.

Нижче ви знайдете базовий рецепт пісного супу та поради, що покласти у цю пісну першу страву, щоб вона вийшла ще смачнішою та апетитнішою.

Як приготувати пісний суп

Найпопулярніші спеції для овочевих супів: чебрець, коріандр, лавровий лист, гранульований часник, розмарин. Також до супу можна додати трішки мускатного горіха, кмин, базилік, м’яту та різні види перцю.

Пісний суп: інгредієнти

  • картопля – 3 шт.
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • морква – 1 шт.
  • печериці або варені лісові гриби – 200 г
  • макаронні вироби – 80 г
  • томатна паста – 1-2 ч. л.
  • олія для смаження – 3 ст. л.
  • сіль, мелений чорний перець, лавровий лист, горошини духмяного перцю інші спеції за смаком
  • зелень та смажений кунжут для прикрашання – за смаком

Пісний суп: рецепт покроково

  1. Усі овочі чистимо та миємо. Картоплю нарізаємо кубиками або соломкою. Моркву натираємо на середній тертці, нарізаємо брусочками чи кружальцями. Гриби нарізаємо пластинками. Цибулю нарізаємо маленькими кубиками.
  2. У каструлю вливаємо 2 л води, викладаємо картоплю, лавровий лист, горошини перцю, всипаємо 2 ч. л. солі та готуємо близько 15 хвилин.
  3. Тим часом у пательні розігріваємо олію і смажимо цибулю з морквою 10 хвилин. Потім додаємо гриби та смажимо ще близько 7 хвилин. Наприкінці приготування додаємо спеції за смаком та томатну пасту, перемішуємо.
  4. Викладаємо засмажку у каструлю з картоплею, доводимо до кипіння і готуємо 5 хвилин.
  5. Потім додаємо макарони, доводимо пісний суп до кипіння і готуємо на маленькому ще 5 хвилин.
  6. Наприкінці приготування додаємо нарізану зелень. Смачного!

Подаючи на стіл, прикрасьте пісний суп, приготований за цим рецептом, зеленню та кунжутом.

Що додати в пісний суп, щоб вийшов смачний та поживний

Щоб зробити пісний суп ще смачнішим і поживнішим, можна додати такі інгредієнти:

  • Додавання дрібно нарізаного чи пропущеного через прес часнику та різних спецій, таких як кмин, паприка, хмелі-сунелі або суміш італійських трав, може значно збагатити смак супу.
  • Додавання овочів не лише надасть супу апетитного вигляду, а й збагатить його вітамінами та мінералами: капуста білокачанна, кольрабі або цвітна, броколі, селера, болгарський перець, помідори, різні види цибулі (шалот, зелена, біла).
  • Щоб підвищити поживні властивості супу та надати йому свіжий смак, можна додати у пісний суп свіжий або заморожений шпинат.
  • Збільшити вміст білка та вітамінів у страві можна, додавши квасолю, нут, боби, зелений горошок або сочевицю.
  • Щоб підвищити вміст складних вуглеводів та зробити його більш ситним, можна додати будь-які крупи (гречка, рис, перлова крупа, булгур та інші).

З додаванням цих інгредієнтів ваш пісний суп буде не лише смачним, але й поживним, що додасть користі харчуванню у Великій піст 2024.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло