Рецепт солянки на зиму: як приготувати з грибами та без них

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Рецепт солянки на зиму: як приготувати з грибами та без них

Цей рецепт солянки на зиму поєднує в собі простоту приготування та багатий смак, який підходить для будь-якого столу.

Навіть без грибів солянка виходить надзвичайно смачною, але якщо додати варені лісові гриби або попередньо обсмажені печериці, ви отримаєте страву, яка неодмінно стане однією з улюблених у вашій родині.

Рецепт солянки з капусти на зиму від досвідченої господині – читайте в матеріалі.

Рецепт солянки на зиму

Солянку з капусти можна куштувати як самостійну страву холодною чи теплою. А також використовувати як начинку для пирогів, гарнір до м’яса та риби, апетитне доповнення до вареної картоплі, як один з шарів у запіканках та у перших стравах.

Інгредієнти:

  • капуста – 2,5 кг
  • перець болгарський – 500 г
  • морква – 500 г
  • цибуля – 500 г
  • томатний соус – 250 г
  • гриби лісові варені чи обсмажені печериці за бажанням – 300-500 г
  • цукор – 180 г
  • сіль – 2 ст. л. чи до смаку
  • мелений чорний перець – 1/2 ч. л.
  • олія – 250 мл
  • оцет столовий – 150 мл чи до смаку

Рецепт солянки з капусти на зиму покроково:

  1. Усі овочі промити та, які треба, почистити. Капусту тонко та красиво шаткуємо. Це важливо, щоб солянка мала приємний вигляд та смак.
  2. М’якоть солодкого перцю нарізаємо соломкою. Цибулю – півкільцями. А моркву натираємо на тертці для моркви по-корейськи.
  3. Якщо ви вирішили додати гриби, саме зараз час їх підготувати. Великі гриби нарізати, а маленькі залишити цілими. Лісові гриби використовуємо приварені, а печериці найкраще смакують в солянці з капусти смаженими.
  4. У великій каструлі поєднуємо капусту, моркву, цибулю та болгарський перець. Додаємо томатний соус, сіль, мелений перець, цукор і олію. Якщо ви вирішили використовувати гриби, додаємо їх на цьому етапі.
  5. Каструлю з заготівлею ставимо на вогонь, вливаємо 50 мл води і доводимо до кипіння. Вогонь зменшуємо і варимо солянку на зиму не менше 2 годин. У процесі приготування страву часто перемішуємо.
  6. Через 2 години пробуємо заготівлю на смак. За бажанням додаємо ще трохи спецій та вливаємо оцет. Перемішуємо. Готуємо ще близько 15-20 хвилин. Овочі мають стати м’якими, а смак – насиченим.
  7. Гарячу солянку розкладаємо у стерилізовані банки та закатуємо. Перевертаємо банки догори дном, гарно укутуємо теплим рушником, щоб вони повільно охолоджувалися.

Через 1-2 доби переносимо солянку з капусти на зиму зберігатися у темне прохолодне місце.

Categories: Їжа Тіло