Цей рецепт солянки на зиму поєднує в собі простоту приготування та багатий смак, який підходить для будь-якого столу.
Навіть без грибів солянка виходить надзвичайно смачною, але якщо додати варені лісові гриби або попередньо обсмажені печериці, ви отримаєте страву, яка неодмінно стане однією з улюблених у вашій родині.
Рецепт солянки з капусти на зиму від досвідченої господині – читайте в матеріалі.
Рецепт солянки на зиму
Солянку з капусти можна куштувати як самостійну страву холодною чи теплою. А також використовувати як начинку для пирогів, гарнір до м’яса та риби, апетитне доповнення до вареної картоплі, як один з шарів у запіканках та у перших стравах.
Інгредієнти:
- капуста – 2,5 кг
- перець болгарський – 500 г
- морква – 500 г
- цибуля – 500 г
- томатний соус – 250 г
- гриби лісові варені чи обсмажені печериці за бажанням – 300-500 г
- цукор – 180 г
- сіль – 2 ст. л. чи до смаку
- мелений чорний перець – 1/2 ч. л.
- олія – 250 мл
- оцет столовий – 150 мл чи до смаку
Рецепт солянки з капусти на зиму покроково:
- Усі овочі промити та, які треба, почистити. Капусту тонко та красиво шаткуємо. Це важливо, щоб солянка мала приємний вигляд та смак.
- М’якоть солодкого перцю нарізаємо соломкою. Цибулю – півкільцями. А моркву натираємо на тертці для моркви по-корейськи.
- Якщо ви вирішили додати гриби, саме зараз час їх підготувати. Великі гриби нарізати, а маленькі залишити цілими. Лісові гриби використовуємо приварені, а печериці найкраще смакують в солянці з капусти смаженими.
- У великій каструлі поєднуємо капусту, моркву, цибулю та болгарський перець. Додаємо томатний соус, сіль, мелений перець, цукор і олію. Якщо ви вирішили використовувати гриби, додаємо їх на цьому етапі.
- Каструлю з заготівлею ставимо на вогонь, вливаємо 50 мл води і доводимо до кипіння. Вогонь зменшуємо і варимо солянку на зиму не менше 2 годин. У процесі приготування страву часто перемішуємо.
- Через 2 години пробуємо заготівлю на смак. За бажанням додаємо ще трохи спецій та вливаємо оцет. Перемішуємо. Готуємо ще близько 15-20 хвилин. Овочі мають стати м’якими, а смак – насиченим.
- Гарячу солянку розкладаємо у стерилізовані банки та закатуємо. Перевертаємо банки догори дном, гарно укутуємо теплим рушником, щоб вони повільно охолоджувалися.
Через 1-2 доби переносимо солянку з капусти на зиму зберігатися у темне прохолодне місце.