Соба – це локшина з гречаного борошна, яка славиться своєю користю та унікальним смаком.
Приготувати собу в домашніх умовах можна з овочами та соєвим соусом.
Гречане борошно багате на білок, вітаміни групи В і залізо. Соба має низький глікемічний індекс, що робить її корисною для підтримки рівня цукру в крові. Така локшина легко засвоюється і підходить для людей із чутливим травленням.
Соба з овочами: рецепт
Окрім овочів у страву можна додати гриби (печериці, шиїтаке, ерінги). Також чудово поєднується із собою куряче філе, соєвий сир тофу та морепродукти (креветки, мідії, кальмари). Для гостроти можна додати трішки меленого або свіжого перцю чилі.
Інгредієнти:
- соба – 200 г
- солодкий перець – 1 шт.
- помідор – 1 шт.
- зелена цибуля – 3-4 шт.
- кабачок або цукіні – 1 шт. (маленький)
- часник – 1 зубок
- соєвий соус – 1 ст. л.
- корінь імбиру натертий – 1/3 ч. л.
- оливкова олія – до смаку
- сіль та мелений перець – до смаку
- кунжут білий – до смаку
Як правильно готувати собу
- У каструлю вливаємо 1 л води, додаємо 1 ч. л. солі та доводимо до кипіння.
- Викладаємо в окріп собу і варимо, після закипання води, як указано на упаковці. Зазвичай час варіння соби складає 5-7 хвилин.
- Викладаємо гречану локшину на друшляк та промиваємо теплою водою. Даємо воді повністю стекти.
Підготовка овочів для соби
- Солодкий перець та цукіні нарізаємо брусочками. Зелену цибулю дрібно нарізаємо. Помідор нарізаємо кубиками.
- У сковороді розігріваємо оливкову олію. Викладаємо нарізаний зубок часнику та імбир і смажимо протягом 1 хвилини до появи приємного аромату.
- Викладаємо всі овочі і смажимо до їх готовності. За 3 хвилини до закінчення приготування додаємо соєвий соус, сіль та перець.
- Собу викладаємо в сковороду до овочів і готуємо разом на середньому вогні 1 хвилину.
Подача соби з овочами
- Викладаємо локшину з овочами в порційні тарілки.
- Посипаємо підсушеним кунжутом.
Страву подаємо гарячою. Смачного!
Приготування соби з овочами та соєвим соусом у домашніх умовах – це швидко, просто й корисно. Цей рецепт дає змогу експериментувати з інгредієнтами та додавати улюблені овочі чи інші продукти до вашого смаку.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.