Темна листова зелень зменшує руйнівну дію стресу

Лариса Божко журналістка розділу Здоров'я Оксана Скіталінська дієтолог, гастроентеролог, гепатолог
шпинат

Уже понад два місяці, як через війну змінилося життя українців. Одні переїхали жити в інше місце, інші залишилися, та психологічний стан у всіх приблизно однаковий. Стреси не дають нормально жити.

Цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується, незважаючи на деяке звикання до ситуації.

Та хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але і життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму.

Хронічний стрес – одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.

– І навіть якщо ми харчування довели до автоматизму: їмо аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть душевні рани, – говорить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Насамперед, лікувальні властивості має темна листова зелень, вона є критично важливою для кожного з нас, і особливо навесні, і саме зараз, у воєнний час.

Цінність листової зелені 

Всі темні зелені овочі містять багато цінних для здоров’я речовин: вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією “різновиди” фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.

Зелень багата на такі фітонутрієнти: бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, які захищають наші клітини від пошкоджень.

У стані стресу потреба у цих сполуках  в десятки (!) разів збільшується.

Отже, включаючи зелені листові овочі до раціону, можна запобігти багатьом захворюванням.

Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день уповільнює вікові зниження когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку.

Великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включно з хрестоцвітними (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.

Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.

Як зробити зелень смачною

Поєднання смачного та корисного важливе, бо не все, що корисне, смачне – ми це знаємо.

  • Густо посипайте зеленню супи.
  • Додавайте багато різної зелені до омлетів та яєць-скрамбл.
  • Кладіть у бутерброди між сиром та м’ясом (шинкою) багато зелені.
  • Додавайте до смузі, навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі. Шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.

Джерело: Оксана Скиталінська

Categories: Їжа Тіло