З приходом холодів хочеться чогось не тільки смачного, але й теплого, що зігріє та додасть затишку.
Теплі салати – ідеальний вибір для осінніх днів, адже вони поєднують у собі насичені смаки сезонних продуктів та користь для здоров’я. Ці страви легко приготувати, і вони чудово підходять як для затишної вечері, так і для святкового столу.
Осінні овочі, соковиті фрукти та ніжні сири в поєднанні з теплими соусами роблять теплі салати особливо смачними та поживними.
Отже, найкращі рецепти теплих осінніх салатів на будь-який смак – читайте в матеріалі.
Теплий салат з виноградом
Хрусткі сухарики гармонійно підкреслюють ніжну текстуру салату, роблячи його ідеальним для осінніх вечорів.
Інгредієнти:
- виноград (білий і синій) – 10 шт.
- груша – 1 шт.
- яблуко маленьке – 1 шт.
- салатний мікс – до смаку
- моцарела – 100 г
- сухарики – жменя
- вершкове масло – 50 г
Для заправки:
- сік лимона, мед, оливкова олія, сіль, перець – до смаку
Приготування:
- Виноград миємо та обсушуємо. Яблуко та моцарелу нарізаємо кубиками.
- Почищену та нарізану грушу смажимо на вершковому маслі до м’якості.
- Для соусу поєднуємо усі інгредієнти та гарно перемішуємо.
- На тарілку викладаємо салатний мікс, виноград, грушу та яблуко. Розкладаємо сухарики та сир.
- Поливаємо салат соусом і подаємо до столу.
Теплий салат з курячою печінкою
Інгредієнти:
- куряча печінка – 300 г
- груша – 1-2 шт.
- бринза – 100 г
- салатний мікс – 100 г
- біле вино – 100 мл
- соєвий соус – 2 ст. л.
- олія чи вершкове масло – для смаження
- сіль, спеції – до смаку
- сливовий соус – для подачі
Приготування:
- Промиту та обсушену печінку смажимо на олії чи вершковому маслі до напівготовності.
- Вливаємо у сковороду з печінкою вино та соєвий соус, перемішуємо і смажимо на великому вогні 1-2 хвилини. Солимо та перчимо.
- Нарізану грушу смажимо на вершковому маслі до м’якості.
- На тарілку викладіть салатний мікс, нарізану печінку, кубики сиру та грушу.
- Окремо подаємо сливовий соус.
Теплий салат з квасолею та ковбасками
Інгредієнти:
- консервована квасоля – 300 г
- ковбаски – 250 г
- цибулина фіолетова – 1 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- морква варена чи запечена – 1 шт.
- перець, сіль – до смаку
- часник – 1 зубок
- зелень – до смаку
- окріп – 4 ст. л.
- сік лимона – 1 ст. л.
- олія – для смаження
Приготування:
- Ріпчасту цибулину нарізаємо кубиками та смажимо на олії до готовності.
- Фіолетову цибулину нарізаємо та маринуємо в окропі з соком лимона.
- Моркву чистимо нарізаємо кубиками. Часник пропускаємо через прес.
- Квасолю злегка промиваємо та викладаємо на друшляк.
- Ковбаски, якщо великі, нарізаємо та гарно смажимо на олії.
- Зелень дрібно нарізаємо.
- Поєднуємо усі підготовлені продукти, солимо, перчимо та перемішуємо.
Теплий салат з реберцями по-китайськи
Інгредієнти:
- свинячі реберця – 700 г
- овочевий мікс морожений, бажано з печерицями – 1 упаковка (400 г)
- цибулина фіолетова – 1 шт.
- часник – 2 зубки
- сіль, перець – до смаку
- олія – для смаження
- зелень – для подачі
Для соусу:
- томатний соус – 4 ст. л.
- гірчиця французька – 1 ч. л.
- цукор – 1 ч. л.
- пиво світле – 1 склянка (220 мл)
- сіль, перець – до смаку
Приготування:
- Реберця смажимо на олії до готовності. Солимо та перчимо. Наприкінці приготування додаємо пропущений через прес часник та перемішуємо.
- Нарізану цибулю смажимо на олії до готовності.
- В окремій сковороді поєднуємо усі інгредієнти для соусу, доводимо до кипіння і готуємо близько 10 хвилин. Наприкінці приготування додаємо сіль та перець.
- Морожені овочі викладаємо у каструлю, вливаємо води, щоб тільки покривала овочі та готуємо, злегка підсоливши, до м’якості. Потім воду зливаємо. Додаємо смажену цибулю. Перемішуємо.
- До реберець додаємо соус та перемішуємо.
- На таріль для подачі викладаємо спочатку овочі, потім реберця.
- Прикрашаємо салат зеленню.
Теплий салат з манго і пармезаном
Інгредієнти:
- манго консервоване – 1 баночка (не велика)
- печериці (бажано коричневі) – 300 г
- спаржева квасоля морожена – 300 г
- олія – для смаження
- сіль, перець – до смаку
- сік лимона чи яблучний оцет – до смаку
- перець чилі – до смаку
- зелень – для прикрашання
- пармезан тертий – 30 г
Приготування:
- Смажимо на олії нарізані пластинками гриби до випаровування рідини.
- Додаємо до грибів спаржеву квасолю та готуємо близько 10 хвилин.
- Перекладаємо гриби зі спаржевою квасолею в миску, солимо та перчимо.
- Додаємо кубики манго, дрібно нарізаний перець чилі та сік лимона чи яблучний оцет. Перемішуємо.
- Салат посипаємо тертим сиром та зеленню. Смачного!
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.