Учасник проекту Нового каналу Пара на мільйон хімік Гліб Репіч порадив, що додавати у страви, аби отримувати достатню кількість клітковини, білка та омега-3.
Гліб Репіч так описав насіння чіа: дрібненьке чорне насіння, яке активно просувають в інтернеті як суперфуд.
– Насіння чіа містить велику кількість клітковини, білка, омега-3 і багато інших мікроелементів. А ще з нього чавлять олію, яка коштує, щоправда, як автомобіль, – сміється експерт.
Словом, дорого, стильно, популярно! Він не заперечує, що чіа дуже корисне для організму, та водночас вважає, що його унікальність не зовсім виправдана.
– Я розповім про вітчизняний аналог, який нічим не гірший за чіа, але при цьому коштує копійки, – сказав Ріпич. – Це – насіння льону.
Клітковини, білку, омеги-3, вітамінів та мікроелементів в ньому стільки ж, як у чіа. Його також можна додавати в хліб, мюслі, смузі, десерти. Щоправда, насіння льону краще перед вживанням розмолоти, адже воно має жорстку оболонку.
Подрібненим це насіння краще засвоюється. З нього також чавлять олію, яка містить до 57% поліненасичених омега-3.
– Додам, що така олія має приємніший смак, ніж із чіа, та значно приємніша за ціною, – зауважив Гліб Репіч.
Однак, потрібно не забувати, що лляна олія надзвичайно швидко окислюється та стає гіркою на смак. Зберігатися вона може лише в холодильнику й не більше трьох місяців.