Великодня паска на сухих дріжджах: рецепт на 1 літр молока

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Великодня паска на сухих дріжджах: рецепт на 1 литр молока

На Воскресіння Христове багато господинь готують паски вдома, бо що може бути смачніше домашньої випічки, приготовленої з любов’ю?

Сьогодні у нас для вас великодня паска на сухих дріжджах. Рецепт дуже простий та вдалий. Готувати будемо на 1 л молока. Якщо хочете зменшити об’єми, то просто візьміть усіх продуктів вполовину менше.

Але в будь-якому разі важливо придбати для великодньої паски свіжі та якісні продукти. Також важливо, щоб вони перед приготуванням були кімнатної температури.

Як приготувати паску на сухих дріжджах просто та легко – читайте у матеріалі.

Паска на сухих дріжджах: рецепт на 1 літр молока

Якщо купуєте молоко в пакетах, не забувайте, що зазвичай там не 1 л. Перед приготування перевірте об’єм.

Інгредієнти:

  • молоко 2,5 % жирності – 1 л
  • сухі дріжджі – 5 ч. л.
  • борошно пшеничне вищого ґатунку – 2 кг 600 г
  • цукор – 1 кг
  • сіль – 2 ч. л. (без гірки)
  • ванільний цукор – 3 ч. л.
  • яйця – 10 шт.
  • вершкове масло – 400 г
  • куркума – декілька дрібок
  • горілка – 1 ст. л.
  • цедра лимона – 2 ст. л.
  • родзинки – 1 склянка
  • курага – 1 склянка

Рецепт великодньої паски на сухих дріжджах покроково:

  1. Пшеничне борошно просіюємо через сито.
  2. Для опари дріжджі всипаємо у невелику кружку кімнатної температури, додаємо 3 ст. л. цукру, вливаємо 500 мл теплого молока, перемішуємо. Потім додаємо 8 ст. л. борошна, ще раз перемішуємо. Залишаємо у теплому місці на 30 хвилин.
  3. До розм’якшеного вершкового масла додаємо цукор, що залишився, ванільний цукор та яйця. Усе гарно збиваємо вінчиком або міксером на низьких чи середніх обертах.
  4. Перекладаємо опару до солодкої яєчної суміші та всипаємо куркуму. Перемішуємо.
  5. Потім поступово вводимо борошно і замішуємо тісто. Борошно завжди різне, тож вводимо його поступово. Його може знадобитися трішки більше або менше від вказаної в рецепті кількості для паски на сухих дріжджах.
  6. Тісто з миски перекладаємо на змащений олією стіл і вимішуємо ще близько 15 хвилин. Потім накриваємо плівкою для харчових продуктів і залишаємо у теплі на 1 годину 30 хвилин.
  7. Родзинки та курагу промиваємо та обсушуємо. Курагу нарізаємо невеликими кубиками. Поєднуємо їх, посипаємо 1 ст. л. борошна.
  8. Потім тісто ще раз трохи вимішуємо (близько 1 хвилини). Додаємо горілку, цедру лимона, підготовлені родзинки та курагу, вимішуємо. Залишаємо тісто у теплі на 1 годину.
  9. Тісто розкладаємо у форми не більше ніж на 1/3 об’єму та обов’язково даємо ще підійти у теплі (35-45 хвилин).
  10. Великодні паски на сухих дріжджах випікаємо в духовці за 180 °С від 30 хвилин до 1 години. Час приготування залежить від розміру обраних форм.
Categories: Їжа Тіло