На Воскресіння Христове багато господинь готують паски вдома, бо що може бути смачніше домашньої випічки, приготовленої з любов’ю?
Сьогодні у нас для вас великодня паска на сухих дріжджах. Рецепт дуже простий та вдалий. Готувати будемо на 1 л молока. Якщо хочете зменшити об’єми, то просто візьміть усіх продуктів вполовину менше.
Але в будь-якому разі важливо придбати для великодньої паски свіжі та якісні продукти. Також важливо, щоб вони перед приготуванням були кімнатної температури.
Як приготувати паску на сухих дріжджах просто та легко – читайте у матеріалі.
Паска на сухих дріжджах: рецепт на 1 літр молока
Якщо купуєте молоко в пакетах, не забувайте, що зазвичай там не 1 л. Перед приготування перевірте об’єм.
Інгредієнти:
- молоко 2,5 % жирності – 1 л
- сухі дріжджі – 5 ч. л.
- борошно пшеничне вищого ґатунку – 2 кг 600 г
- цукор – 1 кг
- сіль – 2 ч. л. (без гірки)
- ванільний цукор – 3 ч. л.
- яйця – 10 шт.
- вершкове масло – 400 г
- куркума – декілька дрібок
- горілка – 1 ст. л.
- цедра лимона – 2 ст. л.
- родзинки – 1 склянка
- курага – 1 склянка
Рецепт великодньої паски на сухих дріжджах покроково:
- Пшеничне борошно просіюємо через сито.
- Для опари дріжджі всипаємо у невелику кружку кімнатної температури, додаємо 3 ст. л. цукру, вливаємо 500 мл теплого молока, перемішуємо. Потім додаємо 8 ст. л. борошна, ще раз перемішуємо. Залишаємо у теплому місці на 30 хвилин.
- До розм’якшеного вершкового масла додаємо цукор, що залишився, ванільний цукор та яйця. Усе гарно збиваємо вінчиком або міксером на низьких чи середніх обертах.
- Перекладаємо опару до солодкої яєчної суміші та всипаємо куркуму. Перемішуємо.
- Потім поступово вводимо борошно і замішуємо тісто. Борошно завжди різне, тож вводимо його поступово. Його може знадобитися трішки більше або менше від вказаної в рецепті кількості для паски на сухих дріжджах.
- Тісто з миски перекладаємо на змащений олією стіл і вимішуємо ще близько 15 хвилин. Потім накриваємо плівкою для харчових продуктів і залишаємо у теплі на 1 годину 30 хвилин.
- Родзинки та курагу промиваємо та обсушуємо. Курагу нарізаємо невеликими кубиками. Поєднуємо їх, посипаємо 1 ст. л. борошна.
- Потім тісто ще раз трохи вимішуємо (близько 1 хвилини). Додаємо горілку, цедру лимона, підготовлені родзинки та курагу, вимішуємо. Залишаємо тісто у теплі на 1 годину.
- Тісто розкладаємо у форми не більше ніж на 1/3 об’єму та обов’язково даємо ще підійти у теплі (35-45 хвилин).
- Великодні паски на сухих дріжджах випікаємо в духовці за 180 °С від 30 хвилин до 1 години. Час приготування залежить від розміру обраних форм.
Читайте також: