Як приготувати холодник: класичний рецепт

Асоян Каріна редакторка стрічки
Холодник

Класичний холодник традиційно готують на буряковому відварі або хлібному квасі. Саме ці компоненти відрізняють страву від українського червоного борщу.

Зазвичай холодник подається холодним. Проте є рецепти, де страву потрібно вживати в гарячому варіанті.

Факти ICTV розповідають, як приготувати холодник за класичним рецептом.

Холодник – класичний рецепт

Інгредієнти

  • буряк із бадиллям – 2 шт.;
  • картопля – 6 шт.;
  • олія – 1-2 ст. л.;
  • морква – 1 шт.;
  • свіжі огірки – 2 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • помідори – 1-2 шт.;
  • петрушка, кріп – 2 гілочки;
  • часник – 2 зубчика;
  • хрін – 0,5 ч. л.;
  • оцет – 1,5 ст. л.;
  • сіль, перець – до смаку;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сметеана – для подавання.

Спосіб приготування

  1. Очистити буряк і нарізати кубиками.
  2. Після цього буряк потрібно покласти в каструлю, залити водою і додати оцет.
  3. Бадилля промити й нарізати соломкою. Додати до буряка через 30 хвилин.
  4. Картоплю потрібно відварити в мундирі та нарізати кубиками.
  5. Огірки теж нарізати кубиками.
  6. Зелену цибулю, кріп, петрушку промити й подрібнити.
  7. Відваріть яйця та наріжте кубиками.
  8. Додайте все в буряковий відвар і перемішайте.
  9. Залишіть на годину, щоб настоявся.
  10. Тим часом змішайте хрін, подрібнений часник і цукор.
  11. Далі потрібно заправити борщ і посолити.
  12. Подавати холодник слід із сметаною.

Холодник із томатною пастою

Інгредієнти

  • буряк – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • помідори – 1 шт.;
  • картопля – 6 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • олія – 2 ст. л.;
  • томатна пасти – 2 ч. л.;
  • яловичина – 450 г;
  • кріп, петрушка – до смаку.

Спосіб приготування

  1. Яловичину заливаємо водою і готуємо бульйон.
  2. Цибулю потрібно очистити та нарізати маленькими кубиками.
  3. Розігрійте сковорідку з олією і додайте подрібнену цибулю.
  4. Моркву і буряк потрібно натерти на крупній тертці й помістити до цибулі на сковорідку.
  5. Помідор помити, нарізати кубиками і перемістити у сковорідку.
  6. Після цього додаємо томатну пасту.
  7. Тушкуємо овочі 30 хвилин.
  8. Картоплю потрібно очистити, порізати на кубики і додати до бульйону. Варіть до готовності.
  9. Посипте овочі кропом і перемішайте. Додайте в бульйон. Важливо одразу вимкнути вогонь і дати холоднику час настоятися.

Холодник на кефірі

Інгредієнти

  • буряк –  2 шт.;
  • свіжі огірки – 1 шт.;
  • кефір – 600 мл;
  • яйця – 2-3 шт.;
  • зелена цибуля – 3 шт.;
  • петрушка – 2 гілочки;
  • сіль – до смаку.

Спосіб приготування

  1. Огірок потрібно порізати на дрібні кубики.
  2. Яйця відварити і також порізати кубиками.
  3. Відварюємо буряк. Тоді його потрібно натерти на крупній тертці.
  4. Цибулю і петрушку необхідно подрібнити.
  5. Всі інгредієнти змішуємо в окремій ємкості та додаємо сіль.
  6. Заливаємо овочеву суміш холодним кефіром.
Categories: Їжа Тіло