Якщо ви не любите експериментувати напередодні Великодня, спробуйте спекти паску за класичним рецептом. Ми знайшли найпростіший.
Як приготувати тісто та глазур для класичної паски, читайте в покроковому рецепті від Фактів ICTV.
Рецепт класичної паски
Інгредієнти:
- молоко – 500 мл;
- сухі дріжджі – 11 г (або 50-60 г звичайних);
- борошно – 1-1,3 кг;
- яйця – 6 шт.;
- вершкове масло або маргарин – 200 г;
- цукор – 250-300 г;
- родзинки – 300 г;
- ванільний цукор – 1 ч. л.
Як приготувати тісто для паски за класичним рецептом
- Молоко підігріваємо, розчиняємо в ньому дріжджі. Додаємо 500 г борошна, добре розмішуємо. Ставимо в тепле місце, накриваємо рушником. Опара повинна збільшитися удвічі – на це піде близько 30 хв.
- Відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки розтираємо з цукром та ванільним цукром. Білки збиваємо з дрібкою солі в піну.
- В опару, що підійшла, додаємо жовтки, перемішуємо. Додаємо розм’якшене масло, перемішуємо. Додаємо білки, перемішуємо.
- Додаємо решту борошна, замішуємо тісто. Воно не повинно бути крутим і прилипати до рук. Знову ставимо тісто в тепле місце. Даємо йому добре піднятися (на це піде 50-60 хв).
- Родзинки замочуємо в теплій воді на 10-15 хв, воду зливаємо. Додаємо родзинки в тісто, що підійшло, перемішуємо та знову ставимо в тепле місце. Воно повинно добре піднятися.
- Форму змащуємо маслом, викладаємо тісто на 1/3 висоти форми. Накриваємо плівкою або рушником. Даємо тісту ще раз піднятися вже в формі.
- Ставимо в розігріту до 100 °С духовку, випікаємо 10 хв. Доводимо температуру до 180 °С, випікаємо до готовності (25-35 хв).
Готуємо глазур
Інгредієнти:
- білки – 2 шт.;
- цукор – 100 г.
Приготування глазурі для паски:
- Збиваємо білки з дрібкою солі в піну. Додаємо цукор і збиваємо до стійкої піни.
- Готові гарячі паски змащуємо глазур’ю або білковим кремом і прикрашаємо кондитерською посипкою чи цукатами.