Не лише цукерки. Які продукти провокують цукровий діабет ІІ типу

Міла Грубнік редакторка розділу Здоров’я
солодощі,

Споживання великої кількості продуктів, які містять цукор, може призвести до розвитку цукрового діабету ІІ типу та проблем із зайвою вагою.

У Центрі громадського здоров’я України розповіли, що таке цукровий діабет, та як його уникнути.

Цукровий діабет ІІ типу – це метаболічна хвороба, її прояв – тривале підвищення рівня цукру в крові. Це трапляється, коли організм стає стійким до гормону інсуліну.

– Саме вживання цукру не провокує резистентність до інсуліну. Проте споживання великої кількості їжі з доданим цукром та жиром сприяє збільшенню маси тіла. Як наслідок, чутливість організму до інсуліну може знижуватися, – йдеться у повідомленні ЦГЗ.

Щоб знизити ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу, треба налагодити харчування – обмежити вживання солодких газованих та негазованих напоїв, фаст-фуду, копченостей, кондитерських виробів, шкідливих перекусів. Водночас у раціоні обов’язково мають бути цільнозернові продукти, нежирні види м’яса, горіхи, бобові.

Крім того, допоможе дотримання базових рекомендацій.

Що треба робити:

  • бути фізично активним;
  • стежити за вагою;
  • припинити куріння та вживання алкоголю.

Також варто регулярно проходити обстеження у лікаря. Оцінити ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу можна й онлайн за допомогою тесту.

Джерело: Центр громадського здоров’я України