Високий холестерин: що їсти, щоб він був у нормі

Ірина Цимбал журналістка Факти ICTV Анастасія Коваль терапевт
їжа

депозит

Від правильного харчування напряму залежить стан нашого здоров’я. Споживати шкідливі продукти небезпечно, насамперед через підвищення рівня холестерину. Які продукти підвищують холестерин, а від яких краще не відмовлятися. Все про холестерин Фактам ICTV пояснила лікарка-терапевт Анастасія Коваль.

– У багатьох людей склалося враження, що холестерин – всесвітнє зло! Але домовимося від самого початку –  є “поганий” холестерин, а є “хороший”, – пояснює лікарка.

Давайте ж далі розбиратись із цими різними холестеринами.

“Хороший” і “поганий” холестерин

Взагалі холестерин – це жир, незалежно від того, “хороший” він чи “поганий”. Та відмовлятися від продуктів, які його формують, не можна в жодному разі!

Виключення холестерину з раціону погіршить репродуктивну систему, знизить рівень засвоєння жиророзчинних вітамінів, викличе проблеми з клітинами (з яких ми складаємося). І це лише короткий перелік проблем, які на вас чекають.

Просто пам’ятаємо, що холестерин:

  • “поганий” – це ліпопротеїни низької щільності, насичені жири, трансжири;
  • “хороший” – протеїни високої щільності.

Саме через “поганий” холестерин з’являються атеросклеротичні бляшки, а через них звужується просвіт судинки, і як наслідок, це все може призвести до інфарктів та інсультів, а також інших судинних катастроф.

А ось завдяки “хорошому” холестерину формуються клітинні стінки, гормони (які, своєю чергою, керують усім). У разі потрапляння “поганого” холестерину в організм, “хороший” бере його “за ручку” і веде в печінку для утилізації.

Чому холестерин підвищується і як це перевірити

– Рівень холестерину не підвищується сам собою, – застерігає лікарка. – До цього призводить насамперед неправильне харчування. Але є й інші негативні фактори.

Причини підвищення холестерину:

  1. Вік: що старша людина, то більше “поганого” холестерину може накопичитися в її організмі.
  2. Спадковість – якщо ви знаєте, що ваші близькі родичі страждають від цього, обстежуйтеся регулярно, щоб запобігти серйозним проблемам.
  3. Переїдання.
  4. Надмірна вага.
  5. Шкідливі звички: куріння і зловживання алкоголем.

Уважно ставитися до рівня холестерину потрібно людям з хронічними хворобами печінки, нирок, з цукровим діабетом чи гіпертонією.

Якщо вам за 45 років, то рівень холестерину бажано перевіряти щороку. Молоді люди можуть здавати такі аналізи раз на п’ять років.

– Для перевірки рівня холестерину ми звикли здавати такий показник крові, як загальний холестерин. Але чи це правильно? Не зовсім. Високий рівень загального холестерину може нас налякати, але співвідношення “хороший – поганий” холестерин буде правильним, – каже Анастасія.

Або ж загальний холестерин може бути в нормі, а коли подивитись ліпідограму – то побачимо, що “хорошого” майже немає, а от “поганого” дуже багато, і ось в цій ситуації потрібне лікування.

Що їсти, щоб знизити рівень холестерину

– Для зменшення рівня холестерину важливо дотримуватися дієти. Якщо дієта не допомагає або показники зависокі, тоді лікар призначає препарати. Та почати лікування потрібно з переосмислення раціону, – радить лікарка.

“Хороший” холестерин – це:

  • авокадо;
  • горіхи;
  • оливкова олія;
  • червона риба;
  • оселедець;
  • тофу;
  • насіння;
  • бобові.

Саме ці продукти слід вживати, якщо ви хочете знизити рівень холестерину. Також потрібно ввести в раціон більше свіжих овочів, фруктів та зелені.

Якщо ви маєте зависокий рівень “поганого” холестерину, припиніть вживати смажену їжу, фастфуд, ковбаси, сосиски. Також варто відмовитися від продуктів з великим вмістом маргарину, кондитерських жирів, пальмової та кокосової олії.

Підвищення “поганого” холестерину в організмі та збільшення ваги спостерігається у людей, які їдять забагато білого хліба, макаронів та очищеного рису.

Тож нормалізувати рівень холестерину достатньо просто: більше рухайтеся, тримайте тіло в тонусі, відмовтеся від шкідливих звичок і головне – правильно харчуйтеся. “Поганому” холестерину не буде місця у вашому організмі.