Дієтолог розкрила кілька секретів, як зробити домашню консервацію набагато кориснішою

їжа
Джерело: Depositphotos

Терапевт і лікар-дієтолог Тетяна Лакуста в коментарі одному з українських інформагентств поділилася секретами про те, як зробити домашню консервацію набагато корисніше.

– Консервація за класичним рецептом, який використовують українці, часто містить велику кількість солі, цукру, оцту. А деякі рецепти вимагають багаторівневої обробки овочів і фруктів, а також обсмажування в олії, – каже дієтолог.

За її словами, це робиться для того, щоб не дати жодного шансу бактеріям для розмноження. Але користь від таких продуктів мізерна.

Зараз дивляться

Тому медик радить трохи відкоригувати традиційні рецепти в бік зменшення кількості цукру, солі і олії.

Як зробити консервацію корисніше:

  • не використовувати аспірин, як будь-який фармпрепарат, він впливає на стан печінки, кісткового мозку, на здатність крові до згортання;
  • знизити кількість цукру в варення на 70% можна за рахунок додавання желфікса – суміші пектину, лимонної кислоти і цукру, яку додають до варення під час його приготування. При використанні желфікса, який є в звичайних магазинах, можна додавати 300 г цукру на 1 кг фруктів;
  • дві чайні ложки лимонної кислоти і пакетик агар-агару – рослинного аналога желатину, який робить варення більш густим, також зменшать потребу в цукрі;
  • не рекомендується заготовлювати овочі у вигляді салатів. Крім клітковини в таких продуктах ніякої користі;
  • корисніше робити монопродукт – окремо маринувати огірки, окремо помідори, окремо кабачки;
  • для зберігання овочів краще використовувати процес квашення. Так використовується менше солі, а квашена продукція додатково містить пробіотики;
  • процес висушування. Томати, цукіні, перець та інші овочі та фрукти, висушені в сушарці або в духовці при низькій температурі, зберігають максимальну користь.

Крім того, заморожені овочі, які продаються в супермаркетах, якраз виробляються в їхній сезон. Саме тоді вони містять найбільшу кількість вітамінів і мінералів. Тому вони значно корисніші, ніж овочі з банки, зазначає дієтолог.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка