Лаваш – найпопулярніший тип хліба у Вірменії, Ірані та Азербайджані. Прісний білий тонкий корж розповсюджений не лише між народами Кавказу, а й в Україні.
Лаваш може бути як закускою, так і основною гарячою стравою, адже готувати страви з тонкого коржа дуже просто – достатньо покласти на нього начинку і загорнути.
Факти ICTV дізнавалися, які страви можна приготувати з лаваша та підготували для вас пʼять смачних рецептів страв.
Ідеальна літня закуска: лаваш із сиром та помідором
Інгредієнти:
- лаваш — 200 г;
- твердий сир — 300 г;
- один свіжий помідор;
- сіль – на ваш смак;
- зелень та зелена цибуля;
- соус чи майонез – на ваш смак.
Як зробити лаваш із сиром та помідорами:
- Спершу натріть твердий сир на великій тертці. Потім помийте та наріжте кубиками чи колечками помідор.
- Лаваш поріжте на квадрати, з яких потім буде зручно скласти конвертики прямокутної або трикутної форми. Кожен листок лаваша змажте соусом, викладіть сир, а наверх помідор.
- Загорніть страву так, щоб начинка була захована всередині. Готові конвертики підсмажуємо на сковороді чи грилі.
Корисні чипси з лаваша
Фото: Pixabay
Вам знадобиться:
- лаваш – 200 г;
- твердий сир — 30 г;
- оливкова олія;
- часник та кріп;
- улюблені спеції (сіль, перець, паприка).
Як приготувати корисні чипси з лаваша:
Наріжте ножицями лаваш на трикутники чи квадрати (як вам більше подобається). Дрібно наріжте кріп та подрібніть часник.
Сир натріть на дрібній тертці та зробіть заправку для чипсів:
- змішайте у мисці оливкову олію, нарізаний кріп, подрібнений часник, сіль і перець;
- усе ретельно перемішайте.
У миску з соусом відправте сир та нарізаний лаваш. Усе перемішайте та перекладіть майбутні чипси на деко, застелене пергаментом.
Поставте деко в духовку, розігріту до 180°C. Коли чипси зарум’яняться та стануть золотистими, виймайте їх з духовки.
Лаваш з крабовими паличками та кукурудзою
Інгредієнти:
- лаваш – 100 г;
- яйця курячі – 3 шт;
- консервована кукурудза – 3 ст. л;
- крабові палички – 200 г;
- плавлений сирок – 360 г;
- майонез – на ваш смак;
- часник – 1 зубчик.
Як приготувати лаваш з крабовими паличками та кукурудзою:
- Спершу зваріть яйця та натріть їх на великій тертці. Крабові палички наріжте колечками та натріть сирок. Змішайте інгредієнти у мисці та додайте подріблений часник.
- Злийте воду з консервованої кукурудзи та відправте у миску до інших продуктів.
- Розкладіть лаваш та змастіть майонезом, залишивши вільними 2 см по краях. Викладіть готову начинку та додайте спеції.
- Загорніть лаваш в рулет і залиште настоюватися в холодильник (30-90 хв). По закінченню часу, наріжте рулет скибочками та подавайте до столу.
Піца з лаваша
Фото: Pixabay
Вам знадобиться:
- лаваш (круглий) – 2 листки;
- твердий сир – 60 г;
- томатна паста та сметана – по 15 г;
- гриби – 100 г;
- шинка чи ковбаса – 70 г;
- спеції на ваш смак.
Як приготувати піцу з лаваша:
- Спершу помийте, наріжте та підсмажте гриби.
- Натріть твердий сир на мілкій тертці та наріжте шинку чи ковбасу.
- В окремій мисці змішайте томатну пасту та сметану, додавши сіль та перець. Ретельно перемішайте основу для піци.
- Розігрійте сковорідку та змастіть її краплею олії.
- Викладіть на сковорідку один лаваш, посипте його невеликою кількістю сиру та покладіть наверх другий шматок лаваша.
- Тепер змастіть лаваш томатно-сметанною основою, викладіть гриби, шинку та сир.
- Накрийте піцу кришкою, зменште вогонь до мінімуму та готуйте піцу 3-5 хв. Слідкуйте, аби лаваш не почав підгоряти.
Яблучний струдель із лаваша
Фото: Pixabay
Для лінивого десерту, вам знадобиться:
- тонкий лаваш – 100 г;
- яблука – 2 шт;
- родзинки – 100 г;
- сир кисломолочний – 200 г;
- цукор – 60 г;
- цукор ванільний – 10 г.
Як приготувати яблучний струдель із лаваша:
- Помийте та очистьте яблука від шкірки та серцевини. Наріжте їх кубиками.
- Покладіть нарізані яблука на сковорідку, додайте половину цукру, перемішайте та протушкуйте 5 хвилин до м’якості.
- Кисломолочний сир перемішайте у мисці зі звичайним та ванільним цукром та родзинки.
- Розкладіть лист лаваша, змастіть його сирною масою, зверху викладіть яблука. Згорніть лаваш рулетом та викладіть на деко, застелене пергаментом, швом донизу. Випікайте у розігрітій до 180 °C духовці 15 хвилин.