Що додавати зимою в страви, щоб зігрітися: сім найкращих спецій

Світлана Ковбиця Журналістка Факти ICTV
приправи, спеції, перець

Натуральні приправи і прянощі покращують смак напою чи їжі та ще й зігрівають. Це особливо корисно взимку. До того ж вони мають корисний вплив на захисні сили організму та зміцнюють імунітет.

Деякі спеції мають антибактеріальні властивості, інші – покращують травлення. Однак вживати їх треба обережно, якщо маєте хронічні хвороби органів кишково-шлункового тракту. Про доступні кожному українцю зігрівальні спеції та прянощі Фактам ICTV розповіла лікарка-дієтолог, гастроентеролог Тетяна Батин.

Кориця, куркума, імбир, гвоздика, мускатний горіх, кардамон, запашний перець – ці аромати нам нагадують свято та різдвяні ярмарки.

Адже ці спеції додають у новорічно-різдвяну випічку, зігрівальні напої, глінтвейн, чай та каву.

1. Кориця покращує кровопостачання, розріджує кров, і вона вільніше тече по судинах. Це не дає замерзнути та перешкоджає застудам. А ще – кориця покращує вуглеводний обмін, підвищує чутливість клітин до інсуліну.

Це допомагає знизити рівень цукру в крові. Тож смаколики з корицею нам не зашкодять. Ця спеція ще й вгамовує апетит. Тому усім, хто прагне скинути зайву вагу, варто мати корицю вдома.

2. Гвоздика має неймовірно насичений і інтенсивний природний аромат та пекучий смак. Дуже добре діє як антисептик. Щоб прибрати неприємний запах із рота, достатньо пожувати гвоздику.

Вона має ще й противірусні та протигрибкові властивості, добре зміцнює імунітет. Традиційно, гвоздику додають у маринади та соління і, звісно, у чай та інші напої, а також випічку. Але з обережністю її варто застосовувати при гастритах та виразці шлунку.

3. Кардамон має загальнозміцнювальну, муколітичну і потогінну дію. У наші дні його рекомендують при астмі, мігрені та болях у горлі. Чай з кардамоном прекрасно зігріває і допомагає при застуді та кашлі.

Зелений кардамон покращує травлення. Його можна додати до кави або ж просто пожувати шматок після ситної, жирної їжі.

4. Куркума – це природний антибіотик. Настій куркуми може допомогти при тонзиліті і навіть при отруєннях. Вона покращує травлення, стимулюючи виділення жовчі та травних соків  і допомагає у перетравленні важкої, жирної їжі.

Куркума покращує вуглеводний обмін – знижує рівень цукру та підвищує чутливість до інсуліну.  А також має протизапальні властивості. Це прекрасний антиоксидант.

Куркуму додають під час приготування круп, а також крохмалистих овочів.

Ну, і звісно, вона незамінна для тих, хто  дотримується правильного харчування. Куркума-лате або золоте лате – це традиційний індійський напій із теплого молока, куркуми, кориці, сушеного імбиру та меду. Ідеально підходить, щоб зігрітися,  розслабитися та посмакувати кремовим напоєм із надзвичайно цікавим смаком.

5. Імбир – це гостра спеція, яка має протизапальні, знеболювальні властивості, стимулює кровообіг, покращує обмін речовин, а також підвищує імунітет. Його часто додають до їжі, і не тільки у чай, а й до салатів.

Корінь імбиру  використовують під час приготування м’ясних та рибних страв, а також картоплі.  Якщо відчуваєте неприємне першіння у горлі, приготуйте собі чашечку імбирного чаю з медом і лимоном.

6. Перець чилі – гостра, ароматна приправа, яку додають до м’ясних та рибних страв. Він містить у собі капсаїцин, що надає йому гостроти. Перець чилі додають до страв. Особливо м’ясних. Він стимулює кровообіг та має прекрасний зігрівальний ефект.

7. Масала – це традиційна для Індії суміш зігрівальних спецій та приправ, в яку, зазвичай, входять кардамон, кориця, імбир, гвоздика, чорний перець, а також насіння фенхелю.

Але існує безліч варіацій цієї пряної суміші, які відрізняються складом залежно від регіону їх використання. Усі інгредієнти для чаю масала ви знайдете вдома або ж у найближчому магазині. Щоб приготувати цей зігрівальний напій, потрібен чорний чай без домішок, вода, молоко та мед, а також прянощі. Такий чай можна готувати в подорож або ж смакувати ним вдома.

Не варто забувати про часник та цибулю, які теж мають протизапальні та антисептичні властивості.

У холодну пору року варто щодня використовувати різні спеції та прянощі. І не лише щоб зігрітися, а й для профілактики захворювань та зміцнення імунітету. А ще – це ж так смачно і ароматно!

Categories: Їжа Тіло