Що можна зробити з малини: рецепти на щодень і на зиму

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Що можна зробити з малини

Малина – це справжній дарунок літа. Вона не тільки смачна, а й дуже корисна. І якщо у вас є малина, саме час подумати, як її краще використати та які страви з малини приготувати.

Отже, що можна зробити з малини, щоб і зараз поласувати, і зима голодною не була – читайте в матеріалі.

Що можна приготувати з малини зараз? Зверніть увагу на вітамінний смузі, салат з малиною і фетою та неймовірно ароматний пиріг.

Малиновий смузі

Цей простий, корисний і освіжальний напій, ідеально підходить для сніданку чи перекусу.

Інгредієнти на 2 порції:

  • малина – 1 склянка
  • банан – 1 шт.
  • йогурт натуральний – 1,5 склянки
  • мед – до смаку
  • лід – 4-6 кубиків

Приготування:

  1. У блендер кладемо промиту малину, нарізаний банан, охолоджений йогурт і трішки меду.
  2. Збиваємо до однорідної консистенції.
  3. Смузі з малини переливаємо у склянки, додаємо кубики льоду та смакуємо.

Салат з малиною, фетою і горіхами

Ця легка у приготуванні страва чудово підходить для літнього обіду чи вечері.

Інгредієнти:

  • салатне листя – 1 пучок
  • малина – 1/2 склянки
  • фета – 70 г
  • горіхи до смаку – жменя
  • оливкова олія – 2 ст. л.
  • сік лимона – 1 ч. л.
  • сіль, перець – до смаку

Приготування:

  1. Салатне листя промиваємо, обсушуємо та викладаємо у салатницю.
  2. Додаємо промиту малину та нарізану кубиками фету. Всипаємо подрібнені горіхи.
  3. Для заправки оливкову олію поєднуємо з сіллю, перцем і соком лимона.
  4. Поливаємо салат заправкою, перемішуємо та смакуємо.

Пиріг з малиною

Цей пиріг можна приготувати з будь-якого тіста. Наш вибір – листкове.

Інгредієнти:

  • готове листкове чи дріжджове тісто – 500 г

Для начинки та прикрашання:

  • малина – 400 г
  • цукор – 100 г
  • ванільний цукор – 1 ч. л.
  • крохмаль – 1 ст. л.
  • яйце – 1 шт.
  • цукрова пудра з дрібкою кориці – 1 ч. л.

Приготування:

  1. Тісто розкочуємо на посипаному борошном столі та викладаємо у змащену олією форму. Краї тіста обрізаємо. З цих обрізків будемо робити смужки для прикрашання пирога.
  2. Для начинки малину промиваємо та обсушуємо. Додаємо до неї цукор, ванільний цукор і крохмаль. Перемішуємо.
  3. Розкладаємо начинку на тісто.
  4. Тісто, що залишилося, розкачуємо, вирізаємо смужки та викладаємо їх на пиріг решіточкою. Якщо у вас дріжджове тісто – залишаємо пиріг за кімнатної температури на 15 хвилин, щоб тісто підійшло. Листкове тісто цього не потребує – можна відразу випікати.
  5. Яйце гарно збиваємо виделкою та, за допомогою кулінарного пензлика, змащуємо верх пирога.
  6. Пиріг з малиною поміщаємо у розігріту духовку. Пиріг з листкового тіста випікаємо за 200°С 25 хвилин. Пиріг з дріжджового тіста за 180°С близько 35 хвилин.
  7. Пиріг посипаємо цукровою пудрою з корицею за допомогою ситечка.

Що можна приготувати з малини на зиму, окрім варення? Пропонуємо смачне малинове вино, желе з малини або заморозити ягоди з цукром.

Малинове вино

Вино варто робити зі спілих ягід, тому переберіть малину – для цього напою не можна використовувати підгнилу чи нестиглу ягоду.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг
  • вода – 1 л
  • цукор – 500 г

Приготування:

  1. Перед приготування вина малину не миємо. Тільки перебираємо.
  2. Ягоди розтираємо до консистенції пюре.
  3. Переливаємо пюре у чисту суху банку, вливаємо воду та додаємо цукор. Банка має бути заповнена на 70-80%.

Продовження рецепта тут.

Желе з малини

Кардамон надає десерту неперевершений смак та аромат.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг
  • цукор – 750 г
  • кардамон – 4 коробочки
  • вода – 100 мл

Приготування:

  1. Викладіть малину у друшляк. Промийте та видаліть листочки. Ретельно промийте ягоди під проточною водою.
  2. Ягоди перекладіть у каструлю чи сотейник. Всипте цукор та додайте чотири коробочки кардамону, влийте воду.
  3. Варіть на невеликому вогні протягом 25 хвилин. Більше варити не варто, бо желе може втратити яскравий колір.

Продовження рецепта тут.

Малина заморожена з цукром

Якщо вам треба швидко зробити заготовку малини на зиму скористайтеся цим рецептом.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг
  • цукор – 250 г

Приготування:

  1. Малину перебираємо, видаляємо зайве та швидко промиваємо. Даємо воді повністю стекти.
  2. Пересипаємо ягоди у миску, додаємо цукор та перемішуємо.
  3. Перекладаємо малину з цукром у судок, закриваємо кришкою та поміщаємо у морозилку на зберігання.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло