Малина – це справжній дарунок літа. Вона не тільки смачна, а й дуже корисна. І якщо у вас є малина, саме час подумати, як її краще використати та які страви з малини приготувати.
Отже, що можна зробити з малини, щоб і зараз поласувати, і зима голодною не була – читайте в матеріалі.
Що можна приготувати з малини зараз? Зверніть увагу на вітамінний смузі, салат з малиною і фетою та неймовірно ароматний пиріг.
Малиновий смузі
Цей простий, корисний і освіжальний напій, ідеально підходить для сніданку чи перекусу.
Інгредієнти на 2 порції:
- малина – 1 склянка
- банан – 1 шт.
- йогурт натуральний – 1,5 склянки
- мед – до смаку
- лід – 4-6 кубиків
Приготування:
- У блендер кладемо промиту малину, нарізаний банан, охолоджений йогурт і трішки меду.
- Збиваємо до однорідної консистенції.
- Смузі з малини переливаємо у склянки, додаємо кубики льоду та смакуємо.
Салат з малиною, фетою і горіхами
Ця легка у приготуванні страва чудово підходить для літнього обіду чи вечері.
Інгредієнти:
- салатне листя – 1 пучок
- малина – 1/2 склянки
- фета – 70 г
- горіхи до смаку – жменя
- оливкова олія – 2 ст. л.
- сік лимона – 1 ч. л.
- сіль, перець – до смаку
Приготування:
- Салатне листя промиваємо, обсушуємо та викладаємо у салатницю.
- Додаємо промиту малину та нарізану кубиками фету. Всипаємо подрібнені горіхи.
- Для заправки оливкову олію поєднуємо з сіллю, перцем і соком лимона.
- Поливаємо салат заправкою, перемішуємо та смакуємо.
Пиріг з малиною
Цей пиріг можна приготувати з будь-якого тіста. Наш вибір – листкове.
Інгредієнти:
- готове листкове чи дріжджове тісто – 500 г
Для начинки та прикрашання:
- малина – 400 г
- цукор – 100 г
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- крохмаль – 1 ст. л.
- яйце – 1 шт.
- цукрова пудра з дрібкою кориці – 1 ч. л.
Приготування:
- Тісто розкочуємо на посипаному борошном столі та викладаємо у змащену олією форму. Краї тіста обрізаємо. З цих обрізків будемо робити смужки для прикрашання пирога.
- Для начинки малину промиваємо та обсушуємо. Додаємо до неї цукор, ванільний цукор і крохмаль. Перемішуємо.
- Розкладаємо начинку на тісто.
- Тісто, що залишилося, розкачуємо, вирізаємо смужки та викладаємо їх на пиріг решіточкою. Якщо у вас дріжджове тісто – залишаємо пиріг за кімнатної температури на 15 хвилин, щоб тісто підійшло. Листкове тісто цього не потребує – можна відразу випікати.
- Яйце гарно збиваємо виделкою та, за допомогою кулінарного пензлика, змащуємо верх пирога.
- Пиріг з малиною поміщаємо у розігріту духовку. Пиріг з листкового тіста випікаємо за 200°С 25 хвилин. Пиріг з дріжджового тіста за 180°С близько 35 хвилин.
- Пиріг посипаємо цукровою пудрою з корицею за допомогою ситечка.
Що можна приготувати з малини на зиму, окрім варення? Пропонуємо смачне малинове вино, желе з малини або заморозити ягоди з цукром.
Малинове вино
Вино варто робити зі спілих ягід, тому переберіть малину – для цього напою не можна використовувати підгнилу чи нестиглу ягоду.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг
- вода – 1 л
- цукор – 500 г
Приготування:
- Перед приготування вина малину не миємо. Тільки перебираємо.
- Ягоди розтираємо до консистенції пюре.
- Переливаємо пюре у чисту суху банку, вливаємо воду та додаємо цукор. Банка має бути заповнена на 70-80%.
Продовження рецепта тут.
Желе з малини
Кардамон надає десерту неперевершений смак та аромат.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг
- цукор – 750 г
- кардамон – 4 коробочки
- вода – 100 мл
Приготування:
- Викладіть малину у друшляк. Промийте та видаліть листочки. Ретельно промийте ягоди під проточною водою.
- Ягоди перекладіть у каструлю чи сотейник. Всипте цукор та додайте чотири коробочки кардамону, влийте воду.
- Варіть на невеликому вогні протягом 25 хвилин. Більше варити не варто, бо желе може втратити яскравий колір.
Продовження рецепта тут.
Малина заморожена з цукром
Якщо вам треба швидко зробити заготовку малини на зиму скористайтеся цим рецептом.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг
- цукор – 250 г
Приготування:
- Малину перебираємо, видаляємо зайве та швидко промиваємо. Даємо воді повністю стекти.
- Пересипаємо ягоди у миску, додаємо цукор та перемішуємо.
- Перекладаємо малину з цукром у судок, закриваємо кришкою та поміщаємо у морозилку на зберігання.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.