Що таке глютен і чи потрібно від нього відмовлятися: пояснює експерт

Анна Голішевська редакторка стрічки
Глютен

Глютен користь

Безглютенові десерти, випічка та інші продукти з таким маркуванням коштують дорожче, а зображення на упакові вказують на безперечну користь для організму.

Але що таке глютен і чи потрібно від нього відмовлятися – читайте в матеріалі.

Що таке глютен

За словами дієтолога Аліси Шарапат, глютен – це білок, який міститься у житі, ячмені та пшениці (кус-кус, булгур та манка – це також різновиди пшениці). Глютен – клейковина. Але водночас вона додає повітряності і легкості хлібу.

Також глютен може бути у різних соусах, сирах і навіть алкоголі. Якщо у вас немає непереносність глютену, ці білки добре всмоктуються і засвоюються нашим організмом.

Чи потрібно відмовлятися від глютену

За словами експерта, існує аутоімунна хвороба, яка називається целіакія. Це – алергія на глютен. І якщо такі люди з таким недугом вживають глютен, то у них будуть пошкоджені ворсинки на слизовій оболонці кишківника, що призведе до  порушення засвоєння поживних речовин.

На сьогодні визначити, чи є у вас така хвороба, допоможе аналіз на зонулін. Зонулін – це те, що виділяє наш кишківник за чутливості до глютену.

І навіть якщо у вас немає целіакії, у вас може бути чутливість до глютену.

Це може проявлятися у різних симптомах. Наприклад, частий дискомфорт у шлунково-кишковому тракті після їжі або здуття. У такому разі варто обмежити продукти, що містять глютен: хлібобулочні та певні крупи. Але якщо ви здорові, то повністю відмовлятися від глютену не варто. Але міру треба знати в усьому.

Як впливає на організм відмова від глютену

Відмовившись від глютену, важливо стежити за складом продуктів, які ви вживаєте, щоб уникнути нестачі вітамінів і мінералів. Деякі продукти без глютену містять менше поживних речовин, ніж традиційні аналоги з глютеном.

Загалом, за словами дієтолога, відмова від глютену може мати позитивний вплив на ваше здоров’я, але перед прийняттям рішення про таку дієту, важливо обговорити це з лікарем чи дієтологом, щоб уникнути небажаних наслідків.

Categories: Їжа Тіло