Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився з українцями рецептом шоколадної паски. Він запевняє, що рецепт перевірений роками і завжди виходить ідеально. Тому якщо цьооріч ви хочете поекспериментувати і приготувати не зовсім класичну паску – такий варіант саме для вас.
Але для початку кілька корисних порад.
Як зробити шоколадну паску ідеальною
Приготування паски зазвичай потребує не тільки часу, а й деяких навичок. Тому, розповімо, що потрібно знати, щоб спекти ідеальну шоколадну паску.
- По-перше, для приготування опари потрібно обов’язково використовувати саме теплу воду – температура приблизно 35 градусів. Якщо ви додасте до дріжджів гарячу воду, вони не спрацюють і тісто не підніметься.
- По-друге, самі дріжджі краще добре подрібнити, щоб вони працювали швидше і якісніше. Обов’язково враховуйте термін придатності, свіжі дріжджі будуть краще піднімати тісто.
- По-третє, коли ви залишаєте тісто для підйому, стежте, щоб там не було протягів і шуму. Також це повинно бути тепле місце, наприклад, біля батареї, на теплій підлозі або в зовсім небагато розігрітій духовці.
Як прикрасити паску
У нашому рецепті ми додавали до тесту цукати, тому вирішили і зверху прикрасити ними випічку. Але тут ви можете довіритися своїй фантазії і експериментувати: використовувати вже готові цукрові посипання, подрібнені горіхи, апельсинову цедру. Якщо в сім’ї є діти, прикрашайте пасочки разом з ними, це дуже весело і зближує сім’ю.
Шоколадна паска з цукатами: рецепт
Інгредієнти:
Для тіста:
- 300 г борошна (+для замісу)
- 150 г цукру
- 30 г живих дріжджів
- 3 яйця
- 150 мл теплої води
- 100 г розм’якшеного вершкового масла (і додатково для змазування форми)
- 2 ст. л. темного какао
- 100 г цукатів
Для глазурі:
- 2-3 ст. л. соку лимона
- 100 г цукрової пудри
- 2 ст. л. какао
Приготування шоколадної паски:
- Для приготування опари викладіть в миску 30 г живих дріжджів і влийте 150 мл теплої води. Трохи перемішайте, поки дріжджі не розчиняться. Потім додайте 2 ст. л. цукру і 4 ст. л. борошна. Акуратно перемішайте опару до однорідного стану.
- Накрийте миску рушником і поставте в тепле місце на 25-30 хвилин, щоб опара підійшла.
- Борошно просійте у велику миску або чашу комбайна, якщо будете замішувати тісто в ньому.
- Всипте 2 ст. л. темного какао і цукор, що залишився. Перемішайте сухі інгредієнти лопаткою.
- Вбийте до сухих інгредієнтів три яйця, додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла і опару, що підійшла. Перемішайте тісто до однорідного стану. Якщо вам здається, що воно занадто рідке, додайте ще трохи борошна.
- Накрийте чашу або миску з тістом рушником і залиште підходити в теплому місці ще на годину.
- Через годину змастіть руки соняшниковою олією і обімніть тісто. Додайте 100 г цукатів і злегка перемішайте, щоб вони рівномірно розподілилися.
- Форму для паски щедро змастіть розм’якшеним вершковим маслом, щоб тісто не прилипало і готову випічку можна було легко вийняти.
- Викладіть тісто для шоколадної паски в змащену маслом форму, воно повинно займати на більше однієї третини форми.
- Накрийте форму рушником і ще раз залиште для підйому в теплому місці на 35-40 хвилин. Тим часом включіть духовку розігріватися до температури 180 градусів. Коли тісто підійде, поставте форму в розігріту духовку і випікайте паску від 25 до 40 хвилин, залежно від розміру та форми. Якщо скоринка занадто підрум’яниться, накрийте паску фольгою зверху, щоб не підгоряла.
- Дістаньте готову паску з духовки та залиште трохи охолонути в формі.
- Тим часом приготуйте шоколадну глазур. Змішайте в мисочці 3 ст. л. соку лимона, 100 г цукрової пудри і 2 ст. л. какао. Ретельно перемішайте. Якщо глазур вийшла занадто густою, додайте ще трохи соку лимона.
Паску, що охолола, дістаньте з форми і покрийте зверху блискучою шоколадною глазур’ю. Прикрасьте шматочками цукатів, горіхами або будь-якими іншими прикрасами на ваш смак.
Смачних всім свят!
Джерело: Євген Клопотенко