Соус песто з’явився на півночі Італії, у регіоні Лігурія. Помірний клімат цього регіону створив ідеальні умови для вирощування базиліку. Можливо, саме це стала поштовхом до створення унікального соусу.
Сьогодні соус песто вважається найпопулярнішим в Італії. У класичному варіанті його готують на основі базиліку, часнику, кедрових горішків та пармезану із додаванням оливкової олії. Проте в різних регіонах Італії інгредієнти для соусу та їхня кількість можуть значно відрізнятися.
Як у домашніх умовах приготувати надзвичайно апетитний і легкий соус песто – читайте в матеріалі Фактів ICTV.
Соус песто з горіхами та базиліком: що знадобиться
Інгредієнти для приготування соусу:
- базилік – 50 г;
- підсмажені кедрові горіхи – 2 ст. л.;
- оливкова олія – 60 мл;
- часник – 2 зубчики;
- тертий пармезан – 2 ст. л.;
- лимонний сік;
- дрібка солі.
Як готувати соус песто:
Фото: Pexels
- Спершу ретельно помийте базилік і відділіть листочки. Стебла використовувати не варто, адже вони можуть додати гіркоти.
- Перекладіть листя базиліка в чашу блендера, додайте часник і натертий пармезан.
- Тепер вичавіть у блендер пів лимона, висипте кедрові горіхи та увімкніть блендер. Починайте вливати оливкову олію та додавати сіль.
- Ретельно перебийте блендером всі інгредієнти, доки соус не набуде однорідної консистенції.
- До речі, замість блендера можна використати ступку: для цього потрібно викласти усі інгредієнти та перетерти до отримання бажаної консистенції соусу.
- Коли соус набуде однорідної консистенції, все готово!
Кілька порад
- Базилік потрібно мити не теплою, а холодною водою. Також бажано добре просушити його на паперовому рушнику після миття.
- Кедрові горішки входять до класичного рецепта, проте їх можна замінити на мигдаль, волоський горіх чи фундук. Головне – трішки підсмажити їх перед приготуванням соусу.
- Пармезан також можна замінити іншим твердим сиром. Але якщо сир буде не такий солоний, як пармезан, доведеться додати більше солі.
Куди можна додати соус песто
Він стане ідеальним доповненням до:
- гарячої пасти або до готової лазаньї;
- яєчні, омлету або яєць-пашот;
- піци, в ролі основи (замість томатної пасти);
- улюблених бутербродів, рулетів з лаваша або тортильї;
- різноманітних салатів та супів;
- запеченого мʼяса та риби.