Вірменська хашлама: оригінальний рецепт та поради

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Апетитна хашлама оригінальний рецепт та поради

Хашлама – це страва, яка поєднує в собі ніжність тушкованої баранини та аромат овочів і спецій. Це щось середнє між супом і рагу.

Хашлама відома в багатьох країнах Кавказу, але найбільш популярна вона у Вірменії та Грузії. Ця страва має багаті корені й цікаву історію: у Вірменії її готували ще з античних часів, зокрема під час святкування Навасарду – на честь Бога Ара. І хоча грузини зазвичай віддають перевагу простому відварному м’ясу, а вірмени – більш насиченому, з овочами, у кожного регіону є свої особливості приготування.

У Вірменії хашламу часто готують на великі свята. Українська кухня має багато схожих страв, наприклад, рагу або печеню.

Отже, як приготувати просту, смачну та поживну хашламу – читайте в матеріалі.

Хашлама: рецепт

До хашлами, окрім традиційних спецій, як-от коріандр, барбарис, сіль та перець, можна додати лавровий лист, чебрець, зіру, паприку, шафран, мелений імбир, кардамон або часник.

Інгредієнти:

  • баранина – 600 г
  • цибуля – 2 шт.
  • картопля – 3-4 шт.
  • аджика – 3 ст. л.
  • морква – 2 шт.
  • помідори – 2 шт.
  • червоне напівсолодке вино – 100 мл
  • корінь петрушки – 1 шт.
  • корінь селери – 1/4 кореня
  • перець болгарський – 2 шт.
  • зелень (петрушка, кріп, базилік, кінза) – 1 пучок
  • коріандр, барбарис, сіль і чорний мелений перець – до смаку

Вино у цьому рецепті можна замінити на пиво у тій же пропорції.

Приготування:

  1. М’ясо нарізаємо великими шматками – це основа страви, тому воно має залишатися соковитим. Помідори нарізаємо товстими кружальцями, м’якоть солодкого перцю – соломкою, а цибулю – півкільцями.
  2. На дно каструлі з товстим дном викладаємо у такому порядку: шар помідорів – м’ясо – цибулю – болгарський перець.
  3. Моркву й корінь петрушки нарізаємо тонкими кружальцями, корінь селери – тонкими невеликими скибочками. Картоплю нарізаємо кружальцями чи великими кубиками. Викладаємо на солодкий перець спочатку моркву, картоплю, а зверху – селеру та петрушку.
  4. Додаємо, аджику та усі спеції. Вливаємо вино чи пиво.
  5. Каструлю накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні 1 годину.
  6. Хашламу за цим рецептом також можна приготувати у духовці. Готуємо за 200 градусів близько 1 години 10 хвилин.
  7. У хашламу наприкінці приготування додаємо нарізану зелень.

Готова хашлама виходить дуже ароматною та соковитою. Це справжня страва для тих, хто любить м’ясо і насичені смаки овочів. Смачного!

Джерело: smachno.ua

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло