14 серпня в Україні відзначають Маковий Спас.
Цього дня українські господині традиційно випікають солодощі з насінням маку.
У дієтолога Ольги Безуглої Факти ICTV запитали про користь і шкоду маку, а також про те, як його краще їсти, щоб принести організму максимальну користь.
Користь маку
– Мак має непоганий вітамінний і мінеральний склад. Це вітаміни РР і В, а також мікроелементи – кальцій, фосфор, залізо, калій, магній, марганець, мідь. Він є джерелом клітковини і корисних рослинних жирів. Також цей продукт має низький глікемічний індекс, – каже Ольга Безугла.
Дієтолог уточнила, як мак впливає на організм.
Корисні властивості:
- рослинний протеїн – чинить позитивний вплив на м’язову систему;
- клітковина – важлива для мікробіому кишківника та травлення;
- рослинні жири (мононенасичені жирні кислоти) – позитивно впливають на здоров’я серце та шкіри, знижують ризик серцево-судинних захворювань;
- кальцій і фосфор – корисні для кістково-м’язової системи;
- залізо – незамінний мікроелемент, який бере участь у забезпеченні всього організму киснем;
- мідь – корисна для сполучної тканини;
- поліфеноли – антиоксиданти, знижують ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань.
Шкода маку
Як зазначає Ольга Безугла, є категорії громадян, яким не рекомендується велика кількість маку.
– Потрібно завжди пам’ятати про індивідуальну реакцію організму. Також безконтрольне вживання насіння маку не рекомендується, якщо є проблеми з органами травлення, алергічні захворювання в анамнезі, хоча відвар насіння маку може застосовуватися для поліпшення травлення, але всюди є свої особливості. Також велику кількість маку не можна споживати дітям і літнім людям, – додає дієтолог.
Також варто пам’ятати про велику калорійність продукту.
– Насіння маку має близько 500 ккал на 100 г. Через це не рекомендується їсти більше за за цю кількість продукту на день, – коментує Ольга Безугла.
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Як краще їсти мак
Вживаючи мак у складі кондитерських виробів, потрібно пам’ятати про калорійність і нутрицевтичну щільність продукту.
– Коли ми використовуємо мак у складі кондитерських виробів, то маємо пам’ятати про додані мед, цукор, борошно. Все це все сумарно підвищує глікемічне навантаження продукту і може більш негативно впливати на роботу вашого організму та метаболізм. Також у таких продуктах може бути високий глікемічний індекс. Не рекомендується закладати в основу раціону такі страви і переїдати ними, – пояснює фахівець.
За її словами, краще додати мак у салат, їсти його з сиром. Саме тоді можна отримати від нього максимальну користь.