Відео Їжа

Чай чи кава. Де насправді більше кофеїну та як визначити підробку

16 Березня 2021, 15:57
Чай чи кава. Де насправді більше кофеїну та як визначити підробку

На Закарпатті існує єдина плантація, де вирощують чай в Україні. Зелені листочки, доки не прийде тепло, ховають під плівкою.

Виростити і виготовити чай – це завдання не з легких. Та врожаї поки на плантації невеликі. Зараз у цьому господарстві працюють над покращенням рецепту, аби напій краще смакував.

Вирощувати чай тут вирішили недаремно. Українці дедалі частіше стають чайовими гурманами. З ним вони починають ранок, ведуть перемовини та налагоджують стосунки. Але у конкурентах у чаю – запашна кава.

Зараз дивляться

Філіжанка кави на 8% знижує ризик виникнення депресії, тоді як чай – на 12%. Також в ньому, попри стереотипи, може бути більше кофеїну ніж у каві, 4% проти 1,2%.

При вживанні кави мозок отримує велику активацію, а чай залишає його приблизно на тому самому рівні, як і до вживання.

Також висока ціна на каву і чай стимулює не зовсім чистих на руку ділків. Інколи під виглядом напою вищого сорту можуть підсунути щось незрозуміле. Наприклад, на Львівщині на одному з підприємств фасували каву в антисанітарних умовах.

Експерт із захисту прав споживачів Максим Неміянов каже, що підробки частенько можна зустріти у продажу.

Справжня кава має коштувати доволі дорого. Але підробку можуть продавати і за вартістю оригіналу. Як на ринках, і в магазинах.

Якісний напій, на відміну від фальсифікату, одразу не осідає і не фарбує воду. Якщо ж осідає – це означає, що у каві є цикорій або барвники невідомої якості.

Але обрати якісний напій – це ще півсправи. Потрібно знати, як його правильно приготувати. Якщо із кавою все більш-менш зрозуміло, то з чаями – це ціла наука.

Ви можете заварювати чай багаторазово з маленького посуду, або заварити один раз у великому посуді, або зварити його, – розповідає чайний консультант Тетяна Чиркина.

Заварка обов’язково має бути тільки свіжою. Та, що простояла день – може бути небезпечною. Якщо ж від чаю та кави виникають проблеми зі здоров’ям, можна знайти їм замінники.

Та якщо ж все ж таки обираєте каву або чай – вживайте їх помірно. Лікарі радять не більше трьох чашок на день.

В Києві підробляли каву світових брендів

У столиці кіберполіція спільно зі слідчими поліції викрили злочинців, які займалися виробництвом фальсифікованої кави.

П’ятеро правопорушників виготовляли фальсифікат у шести складських приміщеннях і продавали його через інтернет під виглядом продукції відомих світових виробників.

Крім того, організатори мали підконтрольну мережу підпільних виробництв, де виготовлялося понад 10 тис. упаковок контрафактної кави на тиждень.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка