Не надто натуральну плитку одразу видає термін придатності.
Шоколадок, які зберігаються до чотирьох місяців, у магазині – взагалі немає. Приміром, деякі можуть продаватися цілих півтора роки.
Чи не тому деякі виробники йдуть на хитрощі – взагалі не вказують на обгортці термін зберігання.
За стандартами він має містити не менше 35% какао продуктів. У молочному – менше, до нього ще додають цукор та молокопродукти. В білому ж лише цукор та какао масло. А от щодо чорного шоколаду і плиток з наповнювачами: держстандартів тут взагалі не існує.
Дивіться: Отрута в повітрі: чим небезпечно спалювати сухе листя і які штрафи
Ще один цікавий момент. Є такі, що виглядають як звичайна плитка шоколаду. Але якщо придивитися – написано – десерт чорний. І ледь не у кожній шоколадці – соєвий лецитин.
Виявляється у справжньому шоколаді – повинно бути лише два інгредієнти – це какао боби і цукор, більш нічого. У молочному – какао боби, какао масло, цукор і сухе молоко.
Виробник на етикетці не приховує – до плитки чи шоколадних цукерок додаються трансжири. Іноді до 40%.
Раніше Факти ICTV писали, що Україна найбільше експортує в ЄС – львівська кава, київська халва, різноманітні напівфабрикати та напої.