Своє дослідження вершкового масла провела Асоціація постачальників торгівельних мереж. Результати були невтішні. З понад 30 зразків майже половина – фальсифікат. У 5 знайшли кишкову паличку.
Як же правильно обирати масло?
Формально, усе прописано у держстандартах. Вершкове масло може бути трьох видів: екстра, селянське та бутербродне, в залежності від жирності. Ще є спред – це поєднання молока та рослинної олії. Головне, щоб виробники не забували вказувати на упаковці, де масло, а де спред. Адже перед тим, як купувати останній, лікарі радять добре поміркувати.
На що ще звертати увагу?
Абсолютно вірно, що масло продається в морозильній камері. Навіть незважаючи на те, що холодно. Це дійсно його умови зберігання. Зберігання у таких холодильниках може бути небезпечним. Тут температура вища, ніж у морозильній камері. Тому можуть з’явитися шкідливі мікроорганізми.
Дивіться: В Ужгороді відкрили еко-крамницю і там дешевше, ніж у звичайних магазинах
А скільки ж справжнє масло має коштувати?
35-40 грн – це нормальна ціна. Якщо трішки дешевше, теж не сильно страшно. Але якщо б за 20 грн була 200-грамова пачка – це б вже насторожувало. Для 200 г потрібно щонайменше 4 л молока. А це мінімум 28 грн. Тож справжнє масло просто не може коштувати менше.
Як в домашніх умовах відрізнити справжнє вершкове масло від масла з рослинними домішками?
Якщо масло нарізається м’яко – воно містить домішки. Справжнє має розкришитися. Немолочні жири – це найбільше порушення, яке може бути. А інше – мікрофлора. Тому що умови зберігання можуть бути неналежні.
А враховуючи те, що вже третій рік в Україні триває мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу,якість продуктів фактично ніхто не контролює. Тому виробники у своїх фантазіях не обмежені. Ось наприклад: зверху жовте, всередині біле. Це означає, що його кілька разів розморожували. Кажуть, кашу маслом не зіпсуєш. Але якщо таким, то легко.
До слова, Факти писали, які продукти обирати при авітамінозі.