Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті – відповідь ендокринолога

Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті
Джерело: Pixabay

Кавун є однією з найулюбленіших літніх ягід, його приємний смак добре освіжає, особливо в спеку. Проте для людей з цукровим діабетом важливо знати, як вживання кавуна може вплинути на рівень цукру в крові.

Лікаркаендокринолог Діна Крилова пояснила Фактам ICTV, чи можна їсти кавун при цукровому діабеті.

Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті

Кавун має досить високий глікемічний індекс (72), тобто показник, який вказує на те, як швидко певний продукт підвищує рівень цукру в крові.

Зараз дивляться

Проте важливо також врахувати глікемічне навантаження – кількість вуглеводів в порції продукту.

У кавуна воно помірне, оскільки значна частина плоду містить воду, а кількість вуглеводів на порцію порівняно невелика.

 – Кавун можна додавати до раціону пацієнтів з цукровим діабетом, але важливо дотримуватися помірності. Попри високий ГІ, невелика порція кавуна (до 150 г) має помірне глікемічне навантаження і не повинна суттєво вплинути на рівень цукру в крові, – каже фахівчиня.

Поради лікаря, як вживати кавун при діабеті

  1. Контролюйте розмір порції. Споживання невеликих порцій кавуна допоможе уникнути різких стрибків цукру в крові.
  2. Додавайте кавун до раціону, враховуючи загальну кількість всіх вуглеводів.
  3. Комбінуйте кавун з білками та жирами – це допоможе уповільнити абсорбцію цукрів.
  4. Стежте за своїм рівнем цукру після вживання кавуна, щоб зрозуміти, як ваш організм реагує на ягоду.

– Перед внесенням будь-яких змін до раціону харчування людей з цукровим діабетом слід проконсультуватися з лікарем-ендокринологом, – нагадала Діна Крилова.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка