Бактерії живуть практично в усіх куточках планети і, попри малий розмір, відіграють надзвичайно важливу роль майже в усіх процесах, які підтримують екологічну рівновагу.
Хоча насправді вони впливають не лише на довкілля, а й на наше життя і здоров’я.
10 цікавих фактів, яких ви не знали про бактерії – на Фактах ICTV.
Зараз дивляться
10 фактів про бактерії
- Бактерії – найперші жителі Землі. Вони з’явилися на планеті близько 3,5 млрд років тому, задовго до того, як виникли складніші форми життя.
- Можуть виживати в екстремальних умовах. Деякі види бактерій, відомі як екстремофіли, можуть існувати в умовах, де життя для інших істот неможливе: у глибині океанів, в окропі, на льодовиках або навіть у космосі.
- Ми – домівки для бактерій. Загальна вага бактерій в організмі дорослої людини може досягати 2 кг. Більшість з них живе в нашому кишківнику, де перетравлює їжу, захищає нас від шкідливих мікроорганізмів та допомагає організму виробляти вітаміни.
- Дієві і багатофункціональні. Бактерії використовують у багатьох промислових процесах, наприклад у виробництві йогурту, сиру та квашених овочів. А ще – для очищення забруднених вод.
- Здатні до надшвидкого розмноження. За сприятливих умов одна бактеріальна клітина може ділитися кожні 20 хвилин. Це означає, що за 10 годин вона може стати прародичем понад мільярдів нових клітин.
- Генетичний зв’язок. Бактерії можуть обмінюватися між собою генетичною інформацією через процес кон’югації. Це може призвести до швидкого розвитку стійкості до антибіотиків.
- Сяють наче зірки. Деякі бактерії мають здатність до флуоресценції, що дає їм змогу світитися в темряві. Це явище використовують в наукових дослідженнях для візуалізації клітин та вивчення їх функцій.
- Дослідники бактерій. Учені давнини про них знали небагато, але цього було достатньо, щоб повірити на слово. Наприклад, Марк Теренцій Варрон (116-27 рр. до н. е.) застерігав римлян від проживання в болотистій місцевості через те, що там живуть маленькі істоти, яких неможливо побачити оком. Набагато більше про бактерій стало відомо лише у XVII столітті. Антоні ван Левенгук (1632-1723), який роками виготовляв примітивні мікроскопи, першим на власні очі побачив і описав мікроорганізми. Це відкриття стало справжньою науковою сенсацією. І саме так голландський лікар-стоматолог Антоні ван Левенгук став батьком мікробіології.
- Інші видатні діячі. Справу продовжили вчені XIX століття. Німецький біолог Фердинанд Кон (1828-1898) класифікував бактерій за родами та видами, що полегшило роботу іншим. Його метод використовується і сьогодні. Роберт Кох (1843-1910) виділив бактерію сибірської виразки та вивчив її життєвий цикл. Він також досліджував, як бактерії впливають на розвиток туберкульозу, холери та чуми. За свою роботу в 1905 році Кох отримав Нобелівську премію з медицини. Французький вчений Луї Пастер (1822-1895) винайшов багато основних мікробіологічних методів, зокрема допомагав виноробам боротися з хворобами винограду, розробив вакцини проти сибірської виразки та сказу, запатентував пастеризацію, термічну обробку, яка нейтралізує хвороботворні мікроорганізми.
- Бактерії для ліків. Багато антибіотиків, які використовують для боротьби з інфекціями, отримані від бактерій. Наприклад, пеніцилін.