Кава попереджає хвороби печінки – дослідження

Кава попереджає хвороби печінки – дослідження
Джерело: Depositphotos

Те, що вживання будь-якого кави помітно знижує ризик хронічних захворювань печінки, показало дослідження вчених з університетів Саутгемптона і Единбурга в Великій Британії.

– Кава широко доступний напій, і переваги, які ми бачимо в нашому дослідженні, можуть означати, що він може запропонувати потенційне превентивне лікування хронічного захворювання печінки, – зазначив провідний автор, доктор Олівер Кеннеді.

За його словами, це буде особливо корисно в країнах з низьким рівнем доходу і утрудненим доступом до закладів охорони здоров’я і там, де тягар хронічних захворювань печінки є найвищим.

Йдеться про улюблений багатьма напій в меленому або розчинному вигляді, а також без вмісту кофеїну.

Автори проекту вивчили дані британського біобанку про майже 500 тис учасників, за якими спостерігали протягом приблизно 10 років.

З’ясувалося, що вживання будь-якого типу кави було пов’язано зі зниженням ризику розвитку і смерті від хронічного захворювання печінки в порівнянні з відмовою від кави. При цьому користь досягала трьох-чотирьох чашок в день.

У порівнянні з тими, хто не п’є кави, у любителів кави на 21% знижений ризик хронічних захворювань печінки, на 20% знижується ризик хронічних або жирових захворювань печінки і на 49% знижується ризик смерті від хронічних захворювань печінки.

Максимальний ефект був відзначений у групі, що вживала мелену каву з високим вмістом інгредієнтів кахвеол і кафестол.

Розчинна кава з низьким вмістом кахвеола і кафестола також знижує ризик хронічних захворювань печінки. Хоча зниження ризику було меншим, ніж зниження ризику, пов’язаного з меленою кавою, це відкриття може свідчити про те, що інші інгредієнти або, можливо, комбінація інгредієнтів можуть бути корисними.

Автори припускають, що в майбутніх дослідженнях можна буде перевірити взаємозв’язок між кавою і захворюванням печінки з більш суворим контролем кількості споживаної кави. Вони також мають намір підтвердити свої висновки в більш різноманітних групах учасників.

Якщо ви протягом дня не хочете перебільшувати безпечну для здоров’я кількість чашок кави, ви можете замість кави пити вранці інші напої, які не менш бадьорять.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка