Використання фруктози як замінника цукру у виробництві солодких газованих напоїв та десертів може викликати розвиток колоректального раку.
На це вказують результати досліджень вчених Бейлорського коледжу в Х’юстоні, які провели експеримент на лабораторних щурах.
Вони призупинили дію гену APC, який зупиняє ріст клітин епітелію прямої кишки та пошкодження якого загрожує появою онкогенних мутацій в геномі. Гризунів з першої групи поїли 25% розчином кукурудзяного сиропу, з другої – звичайною водою.
Читайте: Підвищений цукор в крові – 5 симптомів
У тварин, які вживали фруктозу, кількість злоякісних пухлин було мінімум в п’ять – шість разів більше, ніж у мишей з другої групи.
Тому вчені дійшли висновку, що кукурудзяний сироп і інші натуральні підсолоджувачі на основі фруктози, сприяють розвитку колоректального раку.
Раніше Факти ICTV писали про те, що у Японії схвалили ліки нового покоління від раку крові.
Джерело: Science