Давно тягнуться суперечки про те, чи варто приймати аптечні вітаміни або потрібно просто правильно харчуватися.
Але, сьогодні, людському організму дуже складно отримати всі потрібні вітаміни тільки з продуктів.
Адже основу харчування більшості сучасних людей становить оброблена-перероблена продукція харчової промисловості, в якій шкідливих харчових добавок значно більше, ніж будь-яких корисних речовин.
Тому нашому організму необхідно приймати вітаміни як з їжею, так і синтетично.
Вітаміни у їжі
Раціональне харчування гарантує своєчасне надходження вітамінів, мікроелементів і інших регуляторів обмінних процесів, які потрібні людині для здійснення нормальної життєдіяльності. При нестачі в організмі вітамінів і мікроелементів обмін речовин порушується, що неминуче веде до розладу здоров’я.
– Нехай твоїми ліками буде їжа!, – Гіппократ.
Зміст вітамінів у раціоні може змінюватися і залежить від різних причин: від сорту і виду продуктів, способів і термінів їх зберігання, характеру технологічної обробки їжі, вибору страв і звичок у харчуванні. Важливу роль відіграє склад їжі.
Факти ICTV радять звернути уваги на список вітамінів, які містяться у продуктах харчування.
Зверніть увагу! Вміст вітамінів у продуктах може істотно змінюватися:
- При кип’ятінні молока, кількість вітамінів, які містяться в ньому, значно знижується.
- У середньому 9 місяців у році європейці споживають овочі, вирощені в теплицях або після тривалого зберігання. Такі продукти мають більш низький рівень вмісту вітамінів у порівнянні з овочами з відкритого ґрунту.
- Після трьох днів зберігання продуктів у холодильнику втрачається 30% вітаміну С (при кімнатній температурі цей показник становить 50%).
- При термічній обробці їжі втрачається від 25% до 90-100% вітамінів.
- На світлі вітаміни руйнуються (вітамін В2 дуже активно), вітамін А схильний до дії ультрафіолетових променів.
- Овочі без шкірки містять значно менше вітамінів.
- Висушування, заморожування, механічна обробка, зберігання в металевому посуді, пастеризація знижують вміст вітамінів у вихідних продуктах.
Читайте: Еко-продукція чи обман – як відрізнити справжній органічний продукт від підробки?
Синтетичні вітаміни:
Відповімо на найпоширеніші питання про аптечні вітаміни.
1. Штучні вітаміни – це хімічні речовини, і вони не можуть бути корисніші від вітамінів з натуральних продуктів?
Насправді синтетичні вітаміни абсолютно ідентичні природним. Це ті ж самі сполуки і за хімічною структурою, і за біологічною активністю.
2. Синтетичні вітаміни гірше засвоюються, ніж ті, що містяться в натуральних продуктах?
Насправді все навпаки. Аптечні вітаміни знаходяться в “чистому” вигляді, організм прекрасно їх приймає, і вони відразу починають працювати. А ось натуральні вітаміни у продуктах знаходяться в зв’язаній формі. І організму ще треба попрацювати, щоб відокремити їх від інших речовин.
3. Вітаміни з баночки можуть викликати алергічні реакції?
Насправді вітаміни у чистому вигляді не можуть викликати алергію. А продукти харчування складаються з великої кількості хімічних речовин, і будь-який може викликати алергічну реакцію.
4. Якщо приймати штучні вітаміни, можливий гіповітаміноз?
Насправді більшість з них не накопичуються в організмі – зайве виводиться з сечею. Лише вітаміни А і D при тривалому прийомі у дуже великій кількості можуть викликати “передозування”.
5. Приймати вітаміни треба зрідка?
Насправді нестачу вітамінів людина відчуває завжди, і приймати їх потрібно постійно. Вони не відкладаються про запас, тому неможливо за літній час запастися вітамінами на зиму. Особливо варто потурбуватися про прийом вітамінів у міжсезоння, під час хвороби і після неї, а також під час вагітності.
Нагадаємо, раніше Факти ICTV писали про продукт, який викликає найбільше проблем зі здоров’ям.