Аналізи підтвердили ботулізм у двох мешканців Запоріжжя, які 14 червня вживали в’ялену рибу.
Чоловіка та жінку 15 червня госпіталізували до відділення реанімації Запорізької обласної клінічної лікарні з характерними для ботулізму клінічними проявами.
Нині обоє знаходяться у тяжкому стані – без свідомості і не контактні.
Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я під час епідеміологічного розслідування встановили, що постраждалі 14 червня їли в’яленого ляща, придбаного в одній із торгівельних мереж міста.
Ботулізм – гостре інфекційно-токсичне захворювання, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби.
Проте, споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має ні кольору, ні смаку, ні запаху.