Ізраїльські вчені створили біорозкладний пластик, який можна їсти.
Дослідники з Інституту Вейцмана розробили інноваційний композитний матеріал, що поєднує похідну целюлози та амінокислоту.
Біорозкладний пластик: який він
Сьогодні композитні матеріали широко використовуються в авіаційній та автомобільній промисловостях. Але вони довго розкладаються та негативно впливають на екологію.
Новий матеріал є винятково міцним, але водночас біорозкладним. Це робить його екологічною альтернативою сучасним матеріалів.
Смужка нового матеріалу товщиною 0,04 мм здатна витримати навантаження до шести кілограмів.
Як створювали біорозкладний пластик
В основі розробки лежить тирозин – амінокислота, яка утворює міцні нанокристали.
Дослідники поєднали тирозин із похідною целюлози – гідроксиетилцелюлозою. Вона має здатність швидко розкладатися.
Змішували матеріали у киплячій воді.
В результаті вийшов міцний композит, що складається з волокнистих нанокристалів тирозину, які проникають у структуру гідроксиетилцелюлози.
Джерело: ACS Nano
Фото: ACS Nano