Біорозкладний та їстівний: учені створили екологічний аналог пластика

їстівний пластик

Ізраїльські вчені створили біорозкладний пластик, який можна їсти.

Дослідники з Інституту Вейцмана розробили інноваційний композитний матеріал, що поєднує похідну целюлози та амінокислоту.

Біорозкладний пластик: який він

Сьогодні композитні матеріали широко використовуються в авіаційній та автомобільній промисловостях. Але вони довго розкладаються та негативно впливають на екологію.

Зараз дивляться

Новий матеріал є винятково міцним, але водночас біорозкладним. Це робить його екологічною альтернативою сучасним матеріалів.

Смужка нового матеріалу товщиною 0,04 мм здатна витримати навантаження до шести кілограмів.

Як створювали біорозкладний пластик

В основі розробки лежить тирозин – амінокислота, яка утворює міцні нанокристали.

Дослідники поєднали тирозин із похідною целюлози – гідроксиетилцелюлозою. Вона має здатність швидко розкладатися.

Змішували матеріали у киплячій воді.

В результаті вийшов міцний композит, що складається з волокнистих нанокристалів тирозину, які проникають у структуру гідроксиетилцелюлози.

Джерело: ACS Nano

Фото: ACS Nano

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка