Чотири порції чаю і кави проти раку: вчені розповіли, як напої впливають на організм

кава
Джерело: Pexels

Завдяки високій кількості антиоксидантів і протизапальних сполук чотири чашки кави або чаю можуть суттєво знизити ризик розвитку раку голови та шиї.

Результати дослідження вчених були опубліковані в журналі Cancer.

Кава проти раку

Проаналізувавши дані приблизно 10 тис. хворих на рак органів голови та шиї та понад 15 тис. здорових добровольців, науковці виявили, що ті, хто споживав понад чотири чашки кави на день, на 17% менше ризикувати отримати онкохворобу.

Зараз дивляться

Зокрема, рак ротової порожнини знижувався на 30%, ротоглотки — на 22%, а глотки на межі з гортанню — на 41%.

Причому позитивний ефект спостерігали навіть у тих, хто пив каву без кофеїну або лише одну чашку звичайної кави на день.

Властивості чаю

Споживання чаю також впливало на стан організму. З’ясувалося, що в  шанувальників цього напою на 29% рідше діагностували рак носоглотки.

Водночас дослідники дійшли цікавих висновків. Наприклад, якщо пити понад однієї чашки на день, це на 38% може збільшити появу раку гортані.

Фахівці пов’язують ризик з дією теофіліну, який розслабляє сфінктери стравоходу і підвищує ризик рефлюксної хвороби.

Наразі науковці планують подальші дослідження, щоби визначити оптимальні порції кави та чаю, здатні запобігти розвитку онкозахворювання.

Адже результати свідчать про те, що навіть незначні зміни раціону можуть суттєво впливати на стан здоров’я.

Джерело: SciTechDaily

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка