Чи не перебільшена небезпека трансжирів: дієтолог про п’ять фактів, які треба знати

тістечка
Джерело: Pixabay

Дієтологи світу одностайні: трансжири – найбільш небезпечні сполуки з тих, що сьогодні можна знайти у їжі, яку ми споживаємо.

Зростає ризик інфарктів і інсультів

Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя Олег Швець на офіційному сайті МОЗ навів факти, які треба знати кожному, щоб зменшити ризики для здоров’я, які несуть із собою трансжири.

– Саме споживання їжі з трансжирами підвищує рівень “поганого” холестерину в крові, з яким пов’язують зростання ризику фатальних інфарктів та інсультів, – наголошує дієтолог.

У МОЗ зазначають, що смертність, асоційована зі споживанням трансжирів, у нашій країні оцінюється у 18 тис. втрачених життів на рік.

Зараз дивляться

Що ж таке трансжири

Олег Швець наголошує, що треба знати, принаймні, п’ять фактів, які допоможуть орієнтуватися в різноманітті продуктів харчування і свідомо обирати ті, які не містять трансжирів.

  1. Небезпечними є лише штучні трансжирні кислоти.

Насправді є два види трансжирів. Перший – природні трансжирні кислоти, які утворюються у шлунку жуйних тварин завдяки бактеріальній ферментації. Споживання природних трансжирів, які містяться у помірній кількості в продуктах тваринного походження, наприклад, у молочних продуктах, не несе небезпеки.

А от промислові трансжири, які виробляються внаслідок додавання водню (гідрогенізації) до рослинних олій, і містяться в оброблених продуктах, асоціюються зі значним зростанням ризику ураження атеросклерозом судин серця і мозку, небезпеки виникнення інфарктів та інсультів.

– Є також результати досліджень, які пов’язують трансжири із підвищенням ймовірності хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку, – наголошує дієтолог.

  1. Штучні трансжири містяться у кондитерських виробах, маргарині, фаст-фуді.

З кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст. трансжири почали широко використовуватися у харчовій промисловості як заміна дорожчих – вершкового масла, масла какао тощо.

Трансжири не лише робили дешевшими виробництво кондитерських виробів та випічки, а й суттєво збільшували терміни їхнього зберігання.

Так що, як кажуть, нічого особистого, лише бізнес.

Проте наслідки широкого застосування промислових трансжирів не вдавалося ігнорувати.

Було проведено низку досліджень і їхні результати стали підставою для оприлюднення ВООЗ у 2003 році офіційної рекомендації щодо обмеження трансжирів у продуктах харчування.

  1. У складі харчових продуктів трансжири повинні зазначатися як частково гідрогенізована рослинна олія.

Відповідно до вимог Закону України Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів, якщо в продуктах містяться гідрогенізовані рослинні олії, це має бути чітко зазначено у маркуванні. Таке маркування має обов’язково супроводжуватися словами “повністю гідрогенізована” або “частково гідрогенізована”.

І саме частково гідрогенізована рослинна олія є відображенням вмісту трансжирних кислот. У такому випадку харчовий продукт вже не можна вважати безпечним для споживання.

  1. В Україні вміст штучних трансжирів обмежений на рівні менше ніж 2 г на 100 г жиру, що міститься у харчовому продукті.

На превеликий жаль, зазначає Олег Швець, у 30% протестованих у квітні продуктів зафіксоване перевищення обмежень вмісту трансжирів.

До переліку “неблагополучних” по трансжирам входили торти, печиво, десерти на основі молочних продуктів, морозиво, заморожені продукти, маргарин, сири і перероблене м’ясо.

Не впевнені – не купуйте

Таким чином, всі вище перераховані продукти лишаються потенційно небезпечними щодо вмісту трансжирів. Слід зазначити, що вони також можуть містити високі кількості інших небажаних інгредієнтів, таких як сіль, цукор і насичений жир.

  1. Контроль над дотриманням вимог щодо обмеження трансжирів здійснює Держпродспоживслужба.

Олег Швець закликає споживачів, які побачили на етикетці харчового продукту серед інгредієнтів помітку “частково гідрогенізовані рослинні олії”, відмовитися від його придбання й обрати альтернативу без вмісту небезпечних трансжирів.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка