Дієтологи світу одностайні: трансжири – найбільш небезпечні сполуки з тих, що сьогодні можна знайти у їжі, яку ми споживаємо.
Зростає ризик інфарктів і інсультів
Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя Олег Швець на офіційному сайті МОЗ навів факти, які треба знати кожному, щоб зменшити ризики для здоров’я, які несуть із собою трансжири.
– Саме споживання їжі з трансжирами підвищує рівень “поганого” холестерину в крові, з яким пов’язують зростання ризику фатальних інфарктів та інсультів, – наголошує дієтолог.
У МОЗ зазначають, що смертність, асоційована зі споживанням трансжирів, у нашій країні оцінюється у 18 тис. втрачених життів на рік.
Що ж таке трансжири
Олег Швець наголошує, що треба знати, принаймні, п’ять фактів, які допоможуть орієнтуватися в різноманітті продуктів харчування і свідомо обирати ті, які не містять трансжирів.
- Небезпечними є лише штучні трансжирні кислоти.
Насправді є два види трансжирів. Перший – природні трансжирні кислоти, які утворюються у шлунку жуйних тварин завдяки бактеріальній ферментації. Споживання природних трансжирів, які містяться у помірній кількості в продуктах тваринного походження, наприклад, у молочних продуктах, не несе небезпеки.
А от промислові трансжири, які виробляються внаслідок додавання водню (гідрогенізації) до рослинних олій, і містяться в оброблених продуктах, асоціюються зі значним зростанням ризику ураження атеросклерозом судин серця і мозку, небезпеки виникнення інфарктів та інсультів.
– Є також результати досліджень, які пов’язують трансжири із підвищенням ймовірності хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку, – наголошує дієтолог.
- Штучні трансжири містяться у кондитерських виробах, маргарині, фаст-фуді.
З кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст. трансжири почали широко використовуватися у харчовій промисловості як заміна дорожчих – вершкового масла, масла какао тощо.
Трансжири не лише робили дешевшими виробництво кондитерських виробів та випічки, а й суттєво збільшували терміни їхнього зберігання.
Так що, як кажуть, нічого особистого, лише бізнес.
Проте наслідки широкого застосування промислових трансжирів не вдавалося ігнорувати.
Було проведено низку досліджень і їхні результати стали підставою для оприлюднення ВООЗ у 2003 році офіційної рекомендації щодо обмеження трансжирів у продуктах харчування.
- У складі харчових продуктів трансжири повинні зазначатися як частково гідрогенізована рослинна олія.
Відповідно до вимог Закону України Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів, якщо в продуктах містяться гідрогенізовані рослинні олії, це має бути чітко зазначено у маркуванні. Таке маркування має обов’язково супроводжуватися словами “повністю гідрогенізована” або “частково гідрогенізована”.
І саме частково гідрогенізована рослинна олія є відображенням вмісту трансжирних кислот. У такому випадку харчовий продукт вже не можна вважати безпечним для споживання.
- В Україні вміст штучних трансжирів обмежений на рівні менше ніж 2 г на 100 г жиру, що міститься у харчовому продукті.
На превеликий жаль, зазначає Олег Швець, у 30% протестованих у квітні продуктів зафіксоване перевищення обмежень вмісту трансжирів.
До переліку “неблагополучних” по трансжирам входили торти, печиво, десерти на основі молочних продуктів, морозиво, заморожені продукти, маргарин, сири і перероблене м’ясо.
Не впевнені – не купуйте
Таким чином, всі вище перераховані продукти лишаються потенційно небезпечними щодо вмісту трансжирів. Слід зазначити, що вони також можуть містити високі кількості інших небажаних інгредієнтів, таких як сіль, цукор і насичений жир.
- Контроль над дотриманням вимог щодо обмеження трансжирів здійснює Держпродспоживслужба.
Олег Швець закликає споживачів, які побачили на етикетці харчового продукту серед інгредієнтів помітку “частково гідрогенізовані рослинні олії”, відмовитися від його придбання й обрати альтернативу без вмісту небезпечних трансжирів.
