Науковці з Кембриджського та Брістольського університетів виявили, що 66% калорій у раціоні підлітків надходить із жирних ультраперероблених продуктів.
Серед таких продуктів газовані напої, чипси, печиво, сухі сніданки та готові страви.
Поширеність ультраперероблених продуктів
Учені аналізували харчові щоденники 2 991 молодої людини віком від 11 до 18 років. Вони збирали дані у період 3 2008 до 2019 року.
Впродовж десятиліття спостерігалося незначне зниження кількості споживання ультраперероблених продуктів. Однак упаковані закуски та страви все ще становлять більшу частину раціону підлітків.
– Їх споживання перебувало на набагато вищому рівні, ніж ідеальний, – сказала автор дослідження, Янаіна Чавес-Угальде з Кембриджського університету.
Дослідження також показало, що ультраперероблені продукти більш популярні серед білошкірих підлітків та тих, які живуть у бідніших районах.
Які наслідки матиме тенденція
Зазвичай продукти, які пройшли багато етапів обробки, є дешевими та зручними для споживання. Однак вони мають низьку харчову цінність.
Естер ван Слуйс з Кембриджського університету додає, що ці продукти часто мають високий вміст жиру, цукру та низький вміст клітковини. Це підвищує ризик збільшення ваги.
Науковці вважають, що це ще один доказ, який пов’язує споживання ультраперероблених продуктів із серцево-судинними захворюваннями та раком.
Джерело: European Journal of Nutrition