Чудовий листовий овоч з родини капустяних – популярний інгредієнт салатів, сендвічів та інших страв.
Характерний пряний, трохи гіркуватий смак надає їжі особливого аромату. Чим корисна рукола і які має протипоказання – у матеріалі Фактів ICTV.
Рукола: корисні властивості
Рукола — продукт, багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Вона має протизапальні властивості, покращує травлення та може допомогти у зниженні ваги.
Вітамін K необхідний для здоров’я кісток і нормального згортання крові. Вітамін C підсилює імунну систему, сприяє засвоєнню заліза та діє як антиоксидант. Вітамін A підтримує зір, здоров’я шкіри та імунну функцію.
Фолієва кислота сприяє здоровому розвитку плоду під час вагітності. Кальцій, магній і калій сприяють здоров’ю кісток, м’язів і серцево-судинної системи.
Глюкозинолати стимулюють роботу печінки, тому рукола сприяє виведенню токсинів з організму. Крім того, вони борються з вільними радикалами та знижують ризик розвитку ракових захворювань.
Клітковина сприяє нормальній роботі кишківника, запобігає закрепам та зниженню ваги. А завдяки флавоноїдам, котрі захищають клітини серцево-судинної системи від пошкоджень, не виникає запалень.
Протипоказання
Проте у деяких людей може бути алергія на руколу: свербіж, висипання, набряк або утруднене дихання. Також через високий вміст вітаміну K рукола може впливати на ефективність ліків, що розріджують кров.
Крім того, рукола може знижувати артеріальний тиск, тому людям з низьким тиском слід вживати її з обережністю.
Отже, рукола – це низькокалорійний продукт, багатий на поживні речовини. Однак тим, хто має вищезазначені проблеми, варто проконсультуватися з лікарем перед тим, як додавати овоч до свого раціону.
Джерело: FarmEasy