Червона смородина, або порічка, відома у світі ще з XVI століття як цілющий продукт. За тих часів її вважали символом довголіття та здоров’я. Про те, чим корисна червона смородина – у матеріалі Факти ICTV.
Чим корисна червона смородина: властивості
Ягоди порічки мають безліч корисних властивостей. У народній медицині червону смородину використовують для зняття запальних процесів, лікування захворювань шлунково-кишкового тракту та навіть для гальмування новоутворень в організмі.
Багатий вміст пектину сприяє виведенню токсинів і шлаків, що покращує роботу кишківника і заспокоює шлунок.
Червона смородина містить велику кількість вітамінів і мінералів, серед яких вітаміни Р, С, А, В1, В2, а також калій, залізо та каротин.
Вміст калію допомагає підтримувати здоров’я серця і нормальний рівень вологи в організмі. Крім того, порічка має протизапальні, жовчогінні, кровоспинні та проносні властивості.
Її споживання може підвищити апетит і засвоєння білків, а також сприяє виведенню холестерину.
Кому не можна їсти порічку
Попри всі корисні властивості червоної смородини, важливо пам’ятати про протипоказання.
Лікарі не рекомендують порічку людям з виразковою хворобою шлунка, гепатитами, гастритами, слабкою здатністю згортання крові або гемофілією.

Джерело: Northwest Wild Food